Край! Забраниха тричането завинаги

Край! Забраниха тричането завинаги

На тричането на кучета официално бе сложен край. ГДБОП забрани традицията в с. Бродилово.

Селото, намиращо се в община Царево, се сбогува завинаги с жестокия обичай, практикуван от месните. Организаторите не одобряват решението, но ще се съобразят със забраната.

По стара традиция в Бродилово на 5-ти март се организира зрелище за здраве. В него куче се връзваше над водоем и започваше да се върти. Хиляди се стичаха в селото, за да проследят древната традиция.

В ранни зори на миналата събота обаче, когато трябваше да се трича куче, в селото пристигнала жандармерия, бопаджии и полицаи. Шефът на полицията застанал в центъра, а 20 буса с тъмни стъкла обикаляли из селото, за да не позволят на местните да изпълнят ритуала.

Организаторите на събитието взеха решение да проведат тричането с плюшена играчка. Според тях всичко идва от псевдоеколози, които необосновано се месят в българските традиции. Освен тук, ритуалът е саботиран във всички други села и места, на които традиционно се провеждаше.

Тричането на кучета е инкриминирано като престъпление през 2011 г. Нарушителите подлежат на глоба от 50 до 250 лева. След като законът бе приет обаче, организаторите му започнаха да го изпълняват тайно, като често сменяха деня и мястото на провеждането. Днес и тази практика е преустановена, тъй като не се събират много хора.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати