Червени панди близнаци бяха показани пред публика

Червени панди

Бебета от рядък вид, появили се на бял свят в зоологическата градина в Мелбърн в края на миналата календарна година, бяха показани за пръв път пред посетителите. Гледачите на малките близнаци ги изнесоха от клетката им, за да проверят техните здравни показатели, съобщава ДПА.

Двете малки червени панди Манду и Кета са двете нови придобивки на зоопарка в Мелбърн от месец декември 2015 година. Имената на двете бебета не са никак случайни. От непалски на български Кета се превежда като момче. Названието Манду пък се явява съкращение от Катманду.

По време на извършения преглед, специалистите имали възможност да разгледат по-обстойно двете бебета. Те и двете са момченца и са в добро здраве. Едното тези малко над 850 грама, а друго - малко над 800 грама.

Въпреки известната разлика в телесната им маса експертите обясняват, че килограмите и на двете са в норма, имайки се предвид тяхната възраст.

Червена панда

Двамата близнаци са получили няколко ваксини срещи паразити, към които са уязвими, а също и чипове. Чиповете са нужни, за да се съставят здравни досиета на двете животни и да бъдат обновявани регулярно.

След като прегледът на Кета и Манду и е приключил, те са били прибрани отново в клетката. Любителите на вида могат да ги наблюдават благодарение на специална видео камера, която осигурява връзка.

Възрастната панда, която е майка на очарователните близнаци, се казва Рошани. Тя е на осем години и живее в зоопарка в Мелбърн от близо седем години. Тя е родила Кета и Манди от 5-годишната мъжка червена панда Себа, който се е появил на бял свят в Сидни. Неотдавна обаче става част от богатството на зоологическата градина в Мелбърн.

Червените панди са изключително симпатични животни, които за жалост са на изчезване. Според учените в света днес има към десет хиляди индивида, но заради застрашения им хабитат и бракониерските набези броят им намалява от година на година.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати