miau.bg»Статии»Живини»Най-странните методи за защита при животните

Най-странните методи за защита при животните

Нина НордНина Норд
Джедай
226133
Броненосец
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Известно е, че атаката е най-добрата отбрана, но много представители на животинския свят използват нетрадиционни методи, за да защитят живота си от нападението на хищници. Първенец в това отношение е опосумът, който изпада в кома при опасност.

Когато се чувства застрашен, опосумът съска, ръмжи и показва зъбите си. Той дори може да ухапе, за да се предпази. Но ако прецени, че врагът му е по-силен от него, опосумът пада като мъртъв. От устата му се отделя слюнка, след което той застива с отворена уста и не мърда.

От специални жлези опосумът отделя вещество, което е с миризма на труп. Много хищници не се хранят с мърша, затова веднага оставят опосума на мира. Интересен факт е, че опосумът не прави своя трик с комата съзнателно. Той не може веднага да излезе от това състояние и ако хищникът е наблизо, опосумът остава в кома часове. Опосумът излиза от кома едва когато врагът му се отдалечи на достатъчно голямо разстояние. Все още не е ясно как, докато е в кома, животното разбира, че вече не е застрашено.

Животинката пото, която живее в Африка и изглежда като миниатюрно мече, е активна през нощта и се храни с плодове и с насекоми. За да се защити от хищници, пото използва огромните си стърчащи шийни прешлени, които са с остър край. Когато някой хищник се опита да захапе животинката, прешлените пробиват гърлото му.

Скункс

Панголинът, което е едно от най-странните животни в света, прилича на борова шишарка, тъй като цялото му тяло е покрито с люспи. Когато се чувства застрашен, панголинът се свива на кълбо и се търкаля по нанадолнище от високо.

На кълбо се свива и броненосецът, който има твърда броня, за да се пази от хищници. Когато няма как да избягат от врага си, броненосците се свиват на идеална топка, като главата и опашката също остават неуязвими за ухапвания.

Бодливото прасе, което е един от най-едрите гризачи на планетата, има и една от най-добрите защити. Иглите му, които представляват видоизменени косми, се виждат от хищниците от голямо разстояние, тъй като са оцветени в черно и бяло. Когато някой неразумен хищник атакува бодливо прасе, то започва да мята опашката си и иглите издават звук като от гърмяща змия.

Бодливо прасе

Ако и това не помага, бодливото прасе забива иглите си във врага и те остават в тялото му. Освен че могат да повредят вътрешни органи, тъй като са доста дълги, иглите, които остават в тялото, предизвикват неизлечими инфекции. Тъй като самите бодливи прасета също страдат от убождания от свои събратя, природата ги е снабдила с мощни естествени антибиотици, които са в кръвта им. Ако те нямаха това лекарство в тялото си, щяха да загиват от раните си.

Химическа атака като защита е запазена марка на скункса. Специалното вещество се изработва от жлези, които се намират край ануса на скункса. С помощта на мускулите около жлезите скунксът изстрелва ужасната си миразма на 3 метра разстояние. Скунксът предпочита да изстрелва миризливата течност директно в главата на врага си, защото тя е толкова токсична, че от нея може да се ослепее. За да възстанови запасите си от миризлива течност, скунксът има нужда от 10 дни, през които е напълно беззащитен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest