Разкриха защо хищниците нападат хората

Мечки

Големите хищници нападат хората, откакто свят светува. Оказва се обаче, че вина за това имат само и единствено хората.

Канадски изследователи са анализирали данните за около 700 нападения на хищници върху хора. Нападателите били основно койоти, пуми и мечки от Европа, Русия и Северна Америка. Разглежданите случки били в периода от 1955 до 2014 година.

Учените установили, че над половината от тях са следствие на рисково поведение от страна на човека. Освен това, те отчитат ръст на любители туристи, които се разхождат в дивите резервати. Популацията на големите хищници в големите страни нараства в резултат на усилията по опазване на живата природа. С нея нараства и броят на нападенията.

Повечето хора, които искат да се докоснат до местообитанията на хищниците, дори и не се замислят какви опасности ги грозят там. Учените дори направили списък с примери за типовете най-опасно поведение, което може да доведе среща с разярен хищник и фатален край.

Като най-опасното нещо, което един турист може да направи, е да остави дете без надзор. На второ място те са поставили разходката на куче без каишка, а на трето - лов и/или преследване на ранено животно. Четвъртото място са спонтанните разходки преди изгрев или през нощта из опасни местности. Пета позиция държи приближаването до женска и нейните малки.

Експертите съветват всеки, който е решил да се доближи до животинския свят, да не пренебрегва правилата за безопасност. Неслучайно е записано, че не трябва да храните животните например. Имайте предвид, че при нападението не страда само човекът.

В много от случаите на нападения общественият натиск налага животното да бъде умъртвено, въпреки че вината невинаги е изцяло негова. То просто следва природата си. Човекът, от своя страна, като по-разумна форма на живот трябва да знае как да пази живота си.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати