Хибридни диви котки се разхождат на Витоша

Диви Котки

Необичаен вид на диви котки са заснети чрез фотокапани на Витоша. Котките имат нетипични белези като бели крака, по-тънки опашки и цветни петна по козината.

Дивите котки у нас са сиво с тъмни и кръгли ивици по опашката. Цветове като оранжево, кафяво, жълто не трябва да присъстват и са белег за замърсяване на вида, се казва в доклад на Природен парк Витоша.

Смята се, че новият вид котки е кръстоска между домашни котки и представители на дивия вид, като се предполага, че домашните котки са от селата в полите на Витоша.

Експертните доклади казват, че хибридизацията е най-голямата заплаха за вида. Дивите котки са в Червената книга на България и попадат под защитата на Берлинската конвенция и Конвенцията за търговия със защитени видове (CITES).

Средната численост на дивите котки е между 62 и 80 индивида. На Витоша е много по-вероятно да ги срещнем, отколкото на Пирин, където също има диви котки. Причината за това е, че Витоша има по-голямо разнообразие от гори, в които животните могат да намерят достатъчно храна.

Дивата котка се храни с гризачи и птици. Ловува предимно нощем и се обитава надморска височина от 800 до 1400 метра.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати