САЩ прекратява опитите с шимпанзета

САЩ прекратява опитите с шимпанзета

Използването на животни в най-различни опити е сред практиките, с които природозащитници от доста време се борят. Кучета, котки, зайчета, мишки, хамстери и маймуни са само част от животните, които учените подлагат на какви ли не мъчения в хода на своите изследвания. По време на тях много от животните издъхват, а други получават непоправими увреждания.

За щастие оттук нататък в правителствените изследвания на САЩ поне шимпанзетата няма да се третират като опитни животни. Тези от тях пък, които вече са участвали в опити, ще бъдат изпратени в резервати. Това съобщиха Франс прес, позовавайки се на съобщение от американските здравни власти.

Решението на Националните здравни институти на САЩ се появява две години след мълвата, че биомедицинските опити с шимпанзета ще бъдат преустановени. Според информацията от 2013 година всички настоявания за опити с тези животни са били отхвърлени. А през последната една година шимпанзетата в плен са посочени като вид, който е застрашен.

Новоприетите промени зарадваха защитниците на животните, но накараха много от учените да се възпротивят. Те припомниха, че експериментите с маймуни може и да нараняват животните, но са от полза за хората и тяхното здраве. Въпреки това забраната за нанасяне на каквито и да е телесни увреждания на шимпанзета остана.

Заради последвалите промени в последно време, както и поради намалялото търсене на шимпанзета за биомедицински изследвания стигахме до това решение. Отхвърлихме идеята да се употребяват такива животни във въпросните проучвания и решихме да изпратим 50 вече използвани опитни животни в специализиран резерват, съобщи шефът на Националните здравни институти на САЩ Франсис Колинс.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати