Откриха останки от гингантска акула в Тексас

Акула челюсти

Учените направиха невероятно откритие в щата Тексас. Те са открили гигантски фосил на акула във водохранилището Jacksboro’s Lost Creek.

До момента бе известно, че Тексас е бил под вода преди 300 млн. години. Новото откритие обаче показва, че водите му са криели много тъмни тайни.

Откритите фосили са внушителни. Те са с 25% по-големи от съвременната бяла акула. Интересното е, че откритието е направено преди 10 години, но едва днес вижда бял свят.

Джон Майсей, кураторът в отдела за палеонтология на Американския музей за естествена история в Ню Йорк, обяснява, че в Далас има група заклети колекционери на вкаменелости. Самият той пък е любител на изчезналите видове акули и тяхната еволюция.

Един ден двама представители на палеонтологичното общество на Далас се свързали с него. Те събират изкопаеми от около 50 години. Откритието си те искали да дадат на някого, който изследва древни фосили и може да оцени значението на тяхната находка.

Те показали на Майсей уникален фосил, който открити преди повече от 10 години. Двамата любители се съгласили да го предоставят за музея в Ню Йорк. Учените там направили нужните анализи и установили нетипично големия размер на древната акула, като го сравнили с по-пълни останки от съвременни видове акули.

Резултатите показали, че откритите фрагменти от мозъка на акула са доста по-стари от всички, откривани с около 170 млн. години. До момента най-голямата известна акула е мегалодон. Новите вкаменелости от гигантска акула в Тексас обаче са много по-древни.

За момента учените не могат да определят към кой вид принадлежи акулата, тъй като липсват останки от зъби. Така няма как да се определи нито родът, нито видът ѝ.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати