Животното, което може да спи цяла година

Сънливец

Обикновеният сънливец, познат още като рявка или съсел, поставя рекорд по продължителен зимен сън сред бозайниците – животинчето спи 11 месеца, като сънят му започва още през юни месец. Гризачът принадлежи към семейство Сънливцови и е изследван от учени от Виенския ветеринарен университет.

Тяхното проучване доказва, че животното има най-дълъг сън от всички бозайници, които живеят в естествени условия, а проучването е публикувано в списание Journal of Comparative Physiology B.

Обикновеният сънливец може да проспи до 11.4 месеца от годината, в случай че условията за размножаване през годината са много лоши, установяват учените. Стандартният период на сън при тези гризачи трае между седем и осем месеца, допълват още специалистите.

За да направят своето проучване, учените са уловили 17 рявки, на които са имплантирали сензори. Тези сензори са измервали температурата на телата на гризачите на всеки един час, след което учените пуснали животните на свобода.

Изследването на специалистите е продължило една година. 8 от всички изследвани гризачи започнали да изпадат в летаргия още в началото на месец юни, посочва се в резултатите от проучването. Пет от 17-те изследвани животни, които били по-слаби, са поспали няколко месеца повече от стандартното време.

Проучването на специалистите е проведено през година, в която реколтата на буковите жълъди била изключително слаба, а именно жълъдите са основната храна на обикновения сънливец. Предполага се, че през подобни слаби години обикновените сънливци се отказват от размножаване, тъй като шансовете бъдещото им поколение да оцелее за много малки.

Обикновен сънливец

При недостатъчно храна е много вероятно потомството да не успее да набере достатъчно тегло, което пък поставя под въпрос оцеляването на малките през зимния период. Проучването на австрийците е приключило, но в бъдеще предвиждат да подновят изследванията над обикновения сънливец. Целта им е да установят как организмът на тези гризачи се справя с толкова продължителен зимен сън.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати