Лъв от резервата Хванге уби сафари екскурзовод

Лъв

Нов инцидент е станал в прочутия национален парк Хванге в Зимбабве, където наскоро беше убит звездния лъв Сесил. Този път обаче не е пострадало животно, а човек. Лъв е умъртвил сафари екскурзовод, който заедно с туристи е бил по следите на зверове, предава Асошиейтед прес.

Нещастната случка е от началото на тези седмица. Екскурзоводът Куин Суейлс се е намирал в близост до шест лъва. Ненадейно един от хищниците му се нахвърлил. Точно както покойния Сесил, и този обитател на резервата е носел нашийник по програма за наблюдение на Оксфордския университет. Туристите, придружаващи екскурзовода, са изпаднали в паника при инцидента, но за щастие никой от тях не е бил ранен от животното.

Националният парк Хванге стана известен покрай кончината на лъва Сесил. Царственото животно бе безкрупно умъртвено, след като бе примамено да напусне територията на резервата. Животното беше застреляно и обезглавено от американския зъболекар Уолтър Палмър. Случаят със Сесил накара природозащитниците да се разбунтуват, а потребителите на социалните мрежи изригнаха от недоволство.

Убийството на Сесил разбуди обществения гняв, защото той обитаваше национален парк, което предполагаше, че животът му беше в безопасност.

Ако ловците могат да подмамят и убият защитено животно като него, какво остава за останалите лъвове, които не са под закрила, недоволстват учени.

Специалистите коментират, че лъвовете са в опасност от много години насам. Те отбелязват, че от осемдесетте години на миналия век досега популацията на Африканските лъвове е намаляла с над петдесет процента.

Лъвовете изчезват най-вече заради практикуването на трофеен лов. Но не бива да се пренебрегва фактът, че те биват изтребвани и от местните жители, защото нападат добитъка им. Така бавно но сигурно тези животни биват заличени от лицето на Земята.

Статистиката сочи, че във времето между 1993 и 2014 година популацията на лъвовете е намаляла с почти шестдесет процента в Източна Африка и с 66 процента в западните части на континента. Разтревожени природозащитници алармират, че в тези райони на Африка лъвовете почти липсват.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати