Днес е Международният ден на бездомните животни

Бездомни животни

На днешния ден 18-ти август се отбелязва Международен ден на бездомните животни. Този ден се чества от 1992 година по предложение на Международното дружество за правата на животните.

На тази дата не се раздават подаръци и не се организират шумни забавни програми, но въпреки това по света се състоят множество прояви, свързани с бездомните представители на животинския свят. Но тъй като у нас този ден не е много популярен, такива мероприятия по-скоро липсват.

В България Международният ден на животните се празнува на 4-ти април. Днешната дата е по-известна в САЩ и други държави, заяви за Радио Фокус–Велико Търново д-р Марина Иванова, ръководител проекти Грижа за бездомните животни във Фондация Четири лапи.

По думите ѝ разминаването в честванията на този ден не пречи да се припомни на обществеността за проблема. Според д-р Иванова до решение би се стигнало, само ако този въпрос бива коментиран гласно.

България също е сред страните, в които има проблем с бездомните животни, най-вече с безпризорните кучета, които могат да се видят на всеки ъгъл. Не бива да забравяме обаче, че всички те са се появили там не по своя вина, а вследствие на необмислени човешки решения.

Повечето хора не си дават сметка за същината на проблема и смятат, че като се държат враждебно към тези изстрадали създания и им отказват храна, те ще изчезнат като с магическа пръчка.

Хората по света знаят за съществуването на бездомните кучета, ровещи за храна в боклука, но биха предпочели те да се махнат, тъй като с нищо не спомагат за по-красивия вид на квартала им. За тях те са прости мръсни животни, преносители на заболявания.

На хората не им пука какво ще се случи с тези животни. Достатъчно е да се махнат, казва американският дресьор и рехабилитатор на кучета Сизър Милан, който беше избран за посланик на бездомните палета.

Милан е покрусен от това, че според мнозина уличните песове са само заплаха. Ето защо той припомня на целия свят, че тези изстрадали душици са принудени да водят живот, изпълнен с болка. И за тяхното страдание главни виновници сме именно ние.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати