Старец от Старозагорско приюти три бедстващи щъркелчета

Щъркели
Прибираща се каишка за кучета 6в1-38%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
31.00 лв.
Виж ››

Три малки щъркелчета бяха открити от жителите на село Съединение в безпомощно състояние. Изоставените от родителите си мъници изпаднали от гнездото и се озовали на земята.

За щастие щъркелчетата били открити от добри хора, които ги спасили, малко преди да бъдат сгазени от преминаващите по пътя коли или да се превърнат в закуска на някой хищник.

Според очевидци две от изнемощелите щъркелчета паднали от гнездото по време на силната буря, която се разразила през изминалата нощ над Съединение.

Все пак младите екземпляри извадили късмет, след като били прибрани от съвестни жителите на селото, преди да се случи най-лошото. Техният събрат, който успял да се задържи в гнездото, също бил спасен от хората. Те го свалили от електрическия стълб посредством вишка.

Трите пернати сирачета били приютени в дома на бивш преподавател по биология, който в момента се грижи съвестно за животните. Възрастният господин възнамерява да наглежда мъниците, докато съберат смелост и сами полетят на юг.

Уча ги как да пият вода и да се хранят. И те започнаха. Тази сутрин си изядоха порцията риба. Изядоха и колбаса - кренвирши. Сега съм им подготвил за обяд, разказва техният спасител Кръстьо Манчев пред репортер на Нова ТВ.

Смятам, че до дни птиците ще се възстановяват и ще са в състояние да прехвръкнат. Така че няма да е нужно да ги изпращаме в център за рехабилитация на птици в Стара Загора, добавя още Манчев.

Състоянието на изоставените от родителите си щъркелчета вече е било проверено от ветеринарен лекар. Мъниците са разгледани и от орнитолози /специалисти, изучаващи птиците/.

Експертите са категорични, че и трите щъркелчета са в добро здравословно състояние, но се нуждаят от още малко време, докато крилата им укрепнат достатъчно, за да издържат на дългите полети.

Специалистите обясняват, че в природата възрастните щъркели напускат своите малки, когато преценят, че те са достатъчно големи вече, за да полетят и сами да се грижат за прехраната си.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати