Най-старата панда в плен достига рекордна възраст

Панда

Най-старата панда, която не обитава естествената си среда, е готова да счупи световния рекорд по дълголетие. Нейната възраст, приравнена към тази на човек, възлиза на сто години. Персоналът, който се грижи за Цзя Цзя, планира да кандидатства за рекордите на Гинес, предава Ройтерс.

Пухкавият столетник обитава известния Оушън парк в Хонконг. Това лято предстои Цзя Цзя да стане на тридесет и седем години, с което ще се отпита да надмине рекорда поставен от пандата Ду Ду. Припомняме, че животното от същия вид почина през 1999 година, навършило 37 години.

Такава възраст наистина е впечатляваща, тъй като пандите рядко живеят толкова дълго, но изглежда спокойният живот, който пандата води, и грижите на персонала в парка са оказали влияние.

Цзя Цзя взима медикаменти заради високото кръвно, както и лекарства против артрит. Черно-бялата чаровница предпочита да живее в уединение. Тя избягва зоната за контакт с посетителите и през по-голямата част от време се отдава на почивка. Ако не почива, възрастната панда похапва. Нейното меню е изградено основно от бамбукови листа и сърцевина, плодове и хляб с фибри.

Служителите в Оушън парк за жалост не знаят кога точно е родена Цзя Цзя, но имат сигурни данни, че тя се е появила на бял свят в Китай през 1978 година. Знае се, че дълголетницата е била подарена на Хонконг през 1999 година заедно с друг представител на вида по случай втората годишнина от отменянето на колониалния статут на града.

Истината е, че Цзя Цзя можеше да има много сериозен конкурент за титлата на най-възрастна панда в плен в лицето на пандата Бао Бао, но за жалост второто животно в напреднала възраст почина през 2012 година. Бао Бао, която обитаваше Берлинската зоологическа градина, издъхна на 34-годишна възраст, което също не е никак малко.

Ако не беше починала, днес пандата също щеше да е навършила тридесет и седем години. Животното беше подарък за Западна Германия от Китай. То пристигна в страната през 1980 година. Бао Бао е имала партньорка, но тя е починала много преди своя приятел.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати