Предупредиха канадците да не хвърлят златните си рибки

Златна рибка

До необичайна забрана прибягнаха властите в Западна Канада. На живущите в тази част на страната беше забранено да изхвърлят златни рибки в тоалетната.

Причината за това е, че декоративните риби успяват да оцелеят в иначе суровите условия в северозападната част на Северна Америка и популацията им достига до размери, застрашаващи местната екосистема.

Служители от канадската инспекция по околната среда на провинция Алберта наскоро съобщиха, че са намерили златна рибка в езеро с отпадъчни води. Бившият домашен любимец, пуснат на свобода, достигнал размер до невероятните 15 сантиметра, съобщава Би Би Си.

Това наистина е страшно, защото означава, че те се възпроизвеждат в дивата природа, стават доста големи и преживяват зимите в далечния север, казва Кейт Уилсън от департамента по околна среда на Албърта.

Златната рибка се явява инванзивен вид в Канада. Тези видове представляват огромна и бързо нарастваща заплаха за местното биологично разнообразие. Животните, които навлизат в нови, чужди за тях местообитания, могат да превземат местната флора и фауна и да увредят околната среда.

Канадското правителство смята, че популярният домашен любимец, разпространил се в дивата природа, може да унищожи крехките екосистеми на северна Канада и да причини истинска катастрофа.

За да предотвратят това, властите започнаха наред със забраната за изхвърляне на рибките в тоалетната и информационна кампания в цяла Западна Канада. С нея те искат да запознаят населението за опасностите за екоравновесието, идващи от масовото разпространение на този вид в дивата природа.

Оказва се, че проблем може да се появи дори, ако рибката се е споминала. Дори и рибките да са мъртви, така могат да се разпространят болести или паразити, особено ако системата за пречистване на водата не е на най-добро ниво, обясни госпожа Уилсън.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати