miau.bg»Статии»Живини»Котки променят живота на затворници

Котки променят живота на затворници

Котки

От дълго време се знае, че котките имат успокояващ ефект за човешката психика. Точно поради тази причина ръководството на американския затвор Пендълтън е предоставило за отглеждане на излежаващите там присъди 10 новородени котета.

Животните са спасени от няколко приюта, намиращи се в близките до затвора градове. Оказало се, че освен успокояващ ефект малките животинки променят живота на затворниците към по-добро, разказва електронното издание Хъфингтън поуст.

Котета са живеели в изключително мизерни условия, докато били в приюта. Вкарването им на топло зад решетките е променило живота им към по-добро, се казва в съобщение на ръководството на затвора по повод недоволството на няколко природозащитни организации.

Котките прекарвали в приюта повечето време в клетки. В затвора те имат големи пространства за бродене, социализиране с хората и с другите котета, както и за игра на котешките катерушки.

От своя страна затворниците също се променили. Техният мироглед станал изцяло друг.

Така се фокусирам върху добрите неща, вместо просто да седя в килията си. Любовта може да излекува изтерзаното минало на всекиго. Това се случва и с животните, и с хората, казва затворник, който е участник в програмата.

Котките са опитомени от човека преди хиляди години. Отдавана се знае за лечебния ефект, който имат върху хората. Науката го нарича фелинотерапия (от лат. «felis» - котка), а за осъществяването му е необходим само тесен контакт между човека и животинката, както и взаимна любов.

Редица изследвания са доказали, че тези домашни любимци имат специално сетиво, което усеща, когато стопанинът им има някакъв проблем. Тогава те идват сами при техния човек. Животните имат биополе, оказващо мощен оздравителен ефект върху организма на собственика им. То е най-ефективно спрямо определени възпаления и гинекологични и ставни заболявания.

Котката действа успокояващо, премахва стреса, тревожността, безсънието и дори предусеща сърдечните пристъпи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати