Кучета подушват рака на простатата

Кучета

Специално обучени кучета могат да подушат, когато човек има рак на простата, съобщават от списание Сианс е авнир. Четириногите били тренирани да откриват специални съставки, съдържащи се в човешката урина, но след специално изследване било установено, че животните могат да открият не само коварното заболяване, но и в кой стадий на развитие е то.

Проучване на лекари от болницата Хуманитас край Милано, Италия е установило, че четириногите могат да диагностицират близо 98 процента от случаите на рака на простатата. Това е възможно благодарение на тяхното изключително развито обоняние. За сравнение, ползваният от онколозите метод за откриване на заболяването открива 80 процента от случаите.

Крайните резултатите от изследването на италианските медици бяха показани на годишната конференция на Американското дружество по урология. Проучването на болницата в Милано е най-голямото до момента, в което се е целяло с помощта на кучета да се диагностицира рак. В него са взели участие приблизително 670 човека.

Това не е първият опит да се докаже, че четириногите могат да откриват рак. Проучване, направено от френски военни лекари през 2011 година, доказа, че кучетата могат да откриват освен рак на простата, но и рак на дебелото черво. В рамките на експеримента немска овчарка открива 30 от 33 мъже, засегнати от рак на простатата, въз основа на проби от урината им.

Кучетата имат изключително обоняние. Те могат да подушат капка кръв, разтворена в количество вода, стигащо да запълни 20 басейна с олимпийски размери. Обучението на кучета, които могат да помиришат рак, е подобно на тези, които са тренирани да намират бомби или наркотици. Кучетата свързват търсената миризма с високо ценена от тях награда.

Обучението обаче е в пъти по-трудно от това на полицейските кучета. Докато барутът и наркотиците могат да бъдат пипнати, то при откриването на рак четириногите трябва да отсеят с обонянието си хилядите органични съединения в рамките на едно издишване на човек. За тренировката на животните са необходими хиляди идентични проби от един вид раково заболяване.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати