miau.bg»Статии»Живини»Разгадаха тайнствения танц на пчелите

Разгадаха тайнствения танц на пчелите

Teodora MishinevaTeodora Mishineva
Новак
5012
Какво значи танцът на пчелите?
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Както знаете пчелите извършват специални движения със задната си половина и по този начин успяват да комуникират по между си. Тези движения наподобяват танц и са изключително сложни и разнообразни.

Учените изследваха отблизо този танц на пчелите и успяха да разкодират над 1500 от движеният на насекомите.

Известно е, че пчелите драстично намаляват и са застрашени от изчезване в бъдеще. Настоящото откритие ще доведе до по-добро разбиране на хранителните им предпочитания и ще помогне за защитата им.

По време на изследванията поведението на пчелите учените са си задавали два основни въпроса:

- Какви цветя избират пчелите заради нектара и полените им?

- Кога предпочитат да търсят храна?

Изследването на пчелите е проведено в Минесота като за целта два обекта били изучавани. Колониите от пчели били поставени в стъклени кошери за по лесно наблюдение.

В този щат в момента само 2% от земята е покрита с прерии и затова пчелите драстично са намалели.

През 2015-2017 проучванията показват, че пчелите танцуват пред входа на кошера и колкото по-голямо изобилие от храна има в околността, толкова по-сложен е танца им.

В това изследване са наблюдавани 1528 танца. То показва, че основната комуникация между пчелите касае източниците на нектар през месеците август и септември.

Към края на топлия сезон общуването им е насочено основно към търсене на храна. Специалистите обясняват това явление с факта, че пчелите се приготвят за зимата и трупат запаси.

Другото откритие направено от това изследване касае предпочитанията на пчелите за видове цветя. Кар-Маркел споделя, че са открити 7 вида прерии, към които пчелите имат предпочитание. Което е само още един от изумителните факти за пчелите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати