Какви опасности за домашните любимци крие домът ви

Домът ви крие опасности за вашите домашни любимци

Домашният любимец се превръща в нов член на семейството веднага след като прекрачи прага на дома ви. Новият малък сладур е и отговорност, към която трябва да подходите сериозно. Първата ви работа е да обезопасите дома си за домашните любимци. Ето какви опасности крие дома ви за животните:

1. Лекарствени таблетки – бъдете изключително внимателни, когато вземате хапче. Ако изпуснете някое, го намерете преди домашния си любимец. Освен това е добре да държите лекарствата на място, до което той няма досег. Дори най-безобидните хапчета за вас, могат да причинят проблеми с черния дроб, сърцето, дори и фатален край при животните.

Хапчетата са опасни за домашните любимци

2. Препарати против насекоми – когато имате проблем с насекоми, потърсете продукт, чийто състав е безопасен за домашния ви любимец. Химикалите, които се съдържат в обикновените, са отровни за него.

3. Прах за пране, омекотител и други перилни препарати – съдържат химикали, които могат да доведат до трудно дишане, повръщане и обилно отделяне на слюнка. Дръжте ги далеч и внимавайте за следи по пода от тях, до които животното може да достигне.

4. Някои плодове – в частност – грозде и стафиди. Те също трябва да са на високо или друго място, до което кучето или котката ви няма достъп. На пръв поглед безобидни, не могат да причинят повръщане при кучето или котката, проблеми с бъбреците, треперене или друг вид дискомфорт при животните.

5. Сладки изделия, шоколад, кофеин – това са някои съставки, без които не започвате деня си и често включвате в менюто си. Същите съдържат вещество, което е отровно за домашните любимци и може да причини повръщане, задух, слепота, смърт. Ето защо, ако се съмнявате, че животинчето се е домогнало до нещо подобно, веднага посетете ветеринар.

6. Пица – със сигурност има вечери, в които единственото ви желание е да си поръчате пица и да седнете пред телевизора. Милите очи, които мигновено ще се появят пред вас обаче, също ще искат парченце. Бъдете внимателни, защото много от съставките в пицата биха навредили на животното – сол, чесън, лук, кашкавал, сосове са само част от тях.

Пицата е опасна за животните

7. Дребни предмети – монети или други предмети със съдържание на цинк и не само. Всичко дребно би могло да доведе до задавяне. Цинкът, обаче, е елементът, който уврежда органите на животното. В случай че това се случи, заведете любимеца си при ветеринар.

8. Чесън и лук – полезни за вас, но вредни за животните. Дразнят стомаха и водят до сериозни проблеми. Обезопасете дома си за домашния любимец, като ги скриете далеч от него.

9. Алкохолни напитки – не че е особено полезен и за вас, но за домашните любимци би могъл да има пагубен ефект. Щети върху бъбреците, черния дроб, сърцето, нарушена координация, различни аномалии, смърт – това са възможни последствие от консумацията на алкохол на четириногия ви приятел.

10. Препарати за почистване на дома – всички ги имаме, но те са сред най-опасните неща, които могат да навредят на домашните любимци. Приберете ги в шкаф, до който животното не достига и не му позволявайте да стъпва в стая, която току що ще изчистили.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати