miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Болести по Животните»Птичи канибализъм – най-лошият навик на пернатите

Птичи канибализъм – най-лошият навик на пернатите

Кокошки

Птиците имат една изключително лоша привичка – канибализъм. Тя се изразява в склонността им да се кълват взаимно, като понякога се стига до пълно разкъсване.

Много по-склонни към канибализъм са птиците от леките породи. При тези от по-тежките и хибридите канибализъм се среща по-рядко. Проявява се еднакво при възрастните, така и при младите.

Причините за жестокия канибализъм, който животните проявяват помежду си, може да са няколко основни. Той се проявява при:

- Линеете;

- Неправилно и непълноценни хранене, недостиг на вода и аминокиселини;

- Неправилно отглеждане;

- Кожни паразити;

- Унаследяване на навика;

- Без видими причини.

При малките пиленца и по-рядко при възрастните се наблюдава кълване на пръстите и ануса. За да се превърне това в навик, от значение е случайното вкусване на капчица кръв. Това настървява животните и те за-почват още по-яростно и настойчиво да се кълват.

Когато не бъде обърнато своевременно внимание на тази привичка, тя бързо се разпространява и става масово явление сред птиците. Случаите зачестяват и стават все по-жестоки. Пилетата и кокошките могат да бъдат толкова тежко травмирани, че да умрат.

Първите смъртно случаи при наличие на канибализъм сред птиците се появява поради загуба на кръв – анемия. Другият случай е вследствие на тежките наранявания и усложнения, свързани с тях. Третият е тоталното разкъсване от едно животно на друго.

Пиленца

Признаците на болестта могат да се видят с просто око. Те включват кръвотечащи или покрити с коричка от засъхнала кръв рани. Те са най-често в областта на главата и клоаката и по-рядко по крилете, гърба и шията.

Лечението на канибализмът при птиците е на първо място незабавното отделяне и изолиране на болните птици. Те се настаняват в тъмни помещения, а засегнатите кървящи зони се намазват с йодна тинктура, йод-глицерин и други мехлеми. При наличие на кожни паразити се прилага обезпразитяване. Към дажбата храна на птиците се прибавят пълноценни храни, и най-вече такава с белтъци, витамини А и D3, минерални добавки с фосфор, сяра и калций.

За да се избегне проявата на канибълизъм при птиците, са нужни профилактични мерки. За целта се подобряват условията за отглеждане на животните и се осигуряват достатъчно хранилки и поилки. Гъстотата на птиците трябва да се намали и да се спазва температурно-влажностният режим. В хранителния режим трябва да се добави целулоза, под формата на зелена храна. Добавят се още рибено брашно и рибено масло.

Един добър трик е да оцветите стъклата на прозорците в червено или самите оцветителни тела да са в този цвят. При него неоперените части на тялото не привличат погледа на останалите животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати