miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Интересни факти за козите, които не знаете

Интересни факти за козите, които не знаете

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k12699
Сладка коза

Козите са тревопасни, чифтокопитни бозайници. Те се срещат свободно в дивата природа, но също така се отглеждат и като домашни животни заради млякото, месото, кожата и козината. Козите могат да са с различни размери, но средното им тегло е между 35-50 килограма, а височината им възлиза на 80-90 сантиметра.

Характерна тяхна черта е козината, която може да бъде къса или по-дълга, както и рогата, които при някои видове липсват. Тези животни са обагрени в различни цветове, като окраската им може да бъде едноцветна или пъстра.

Козите се хранят се с различни храни от растителен произход, включително трева, листа, корени, плодове, царевица, ечемик и др. Срещат се на много места из целия свят, включително и навсякъде в България.

Тази информация за рогатите създания е широко известна на всички. Ето обаче няколко любопитни факти за козите, които малцина знаят:

1. В света са известни над двеста породи кози, като някои от тях изглеждат доста забавно.

2. Дивите кози се страхуват от миризмата на изпражненията на тигри, сочи проучване, направено преди десетина години.

3. Козите са първите животни, които човекът опитомява.

коза

4. Малките козлета могат да се появят на бял свят както с рогца, така и без.

5. Колкото и да не е за вярване, козите са едни от най-чистоплътните животни. Освен това те много внимателно подбират храната си. В това отношение са по-претенциозни от овцете, кравите и кучетата.

6. Козите присъстват и в скандинавската митология. Там колесницата на бог Тор е дърпана от двата козела Тангниостр и Тангриснир.

7. Една коза никога не бива да се отглежда сама. Козите са стадни животни и се чувстват по-добре сред себеподобни.

8. На няколко пъти в историята се е случвало мъж да се ожени за коза. Последните два случая, станали известни в медиите, дори са отскоро.

9. Преди шест години в Нигерия е опандизена коза. Животното е заловено по обвинение, че е крадец, пробвал да открадне кола. Според показанията въпросната коза всъщност била мъж, който успял да се превърне в добиче с помощта на черна магия.

10. Козите са откривателите на кафените зърна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати