Най-красивите и цветни видове декоративни рибки

Най-красивите и цветни видове декоративни рибки

При влизане в помещение с аквариум, човек веднага е привлечен от плуващите в съда и неговите обитатели. Това е една от най-красивите живи картини, които можем да си доставим в дома. Водни растения, камъчета и укрития ни карат да се усмихваме, но те не могат да събудят интерес и възторг, без плуващите разноцветни обитатели на малкото водно пространство.

Красотата на всеки аквариум се определя точно от разнообразието и пъстротата на рибките, които го обитават. Сред тях се намират истински и невероятни красавици, каквито само природата може да създаде. Да се спрем на някои от най-красивите декоративни рибки.

Рибка бета

Една от първите рибки, с които всеки начинаещ акварист, каквито са и децата, се сдобива, са бетите. Наричат вида също Сиамска бойна рибка и тя е сред най-популярните. Отглеждат ги селективно, за да имат ярко оцветяване. Те будят възхищение и заради уникалната си опашка, красиво разперена и дълга.

Рибките са доста агресивни и затова ги наричат бойни, отглеждани са за борби. Държат се само във видов съд.

Ангелска риба

Ангелските рибки не случайно носят това име. Те са елегантни и царствени, докато плуват в аквариума. Поддържат се много трудно. В естествената си среда тези красиви рибки предпочитат кораловите рифове и стоят близо до места с много пукнатини и пещери за укритие. Живеят поединично или на двойки. Трудно се адаптират към живота в плен и повечето не живеят дълго, но са невероятно красиви и пъстри.

Симфизодонов дискус

Рибки дискус
Снимка: pixabay.com

Често смятат този вид за царя на аквариума, защото винаги се приема за центъра на съда. Рибката е тънка, но с кръгла форма, наподобяваща дисковидната. Самата рибка е спокойна, плува елегантно и грациозно. Може да се види в различни разцветки, но тази с преобладаващо червен цвят се счита за най-красивата. Тази амазонска красавица се отглежда трудно, защото е много придирчива, но пък винаги приковава вниманието към себе си.

Мавритански идол

Достатъчно е да се спомене, че рибката, наречена Мавритански идол, стои в изображението на кораловите рифове на всеки фотограф. Тя е най-емблематичната риба от красивите коралови рифове. Има големи вертикални ивици в черно и жълто по тялото си, а също и бели петна към задната част около опашката.

Интерес предизвикват и с дългите си муцуни в жълто-оранжево. Изключително трудно се отглеждат тези цветни рибки заради специфичната диета, но са истинско украшение на всеки съд.

Риба клоун

Популярната аквариумна рибка живее в кораловите рифове на Австралия и Югоизточна Азия. Всички рибки от вида са хермафродити и се раждат мъжки, със способност да се превръщат в женски. Ако тази промяна се осъществи, връщане вече е невъзможно.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати