miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Съвети при хранене на рибки плати

Съвети при хранене на рибки плати

Хранене на рибки плати

Първият въпрос, който застава пред начинаещия акварист, е как да храни домашните си любимци. Ясно е, че всеки вид рибки има изисквания към храната, които зависят най-напред от вида.

Рибките плати принадлежат към всеядните тропически риби. Това означава, че храненето трябва да бъде от смесен тип, тоест растителната храна в диетата трябва да се редува с жива храна или богата на белтъчини.

Качеството на храната за рибки също е важно, защото от нея зависи да са здрави, добре оцветени и да се развиват правилно.

Количеството храна се определя от правилото, валидно за тропическите аквариуми риби изобщо - те трябва да приемат храна до 3 процента от собственото им тегло. Храната се приема 2 пъти на ден, ако платата е възрастна.

Новородените се хранят със същата храна като възрастните, но раздробена на възможно най-малки частички, почти като прах.

Специалистите съветват на рибките да се дава толкова храна, колкото могат да изядат за 1-2 минути. Това е оптималното количество.

Сериозен проблем е прехранването. Най-напред рибките може да затлъстеят и така да отворят вратата на много болести. От друга страна, храната, която остава, попада на различни места в аквариума, изгнива и разваля качеството на водата. Това също води до заболявания и даже смърт на платите.

Съвети при хранене на рибки плати

Платите, както и останалите аквариумни рибки, може да бъдат оставени 1 ден без храна, или да се намали количеството на подаваната храна, за да се регулира диетата им. Това обаче не важи за малките, те се хранят задължително всеки ден.

Храната, която ядат платите, е разнообразна, тъй като те са всеядни. Затова може да им се дава тубифлекс (вид червейчета), дафния (водна бълха, лакомство на всички рибки), хирономус (ларви на комара). Това е живата храна, подходяща за част от диетата.

Освен това пакетираните изсушени храни, които обикновено се дават на тревопасните видове, са подходящи за растителната част от диетата на платите. Тя се предлага на гранули за възрастните и на люспи за по-малките, но и за всички плати.

В аквариума може да се пусне и храна на таблетки, която се разтваря, или се лепи за стъклото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest