Съвети за поддържане на високото качество на водата в аквариума

аквариум и качество на водата

Най-важното нещо, което трябва да направите, за да са щастливи и здрави рибките в аквариума ви, е да поддържате качеството на водата в него високо. Качеството на водата не включва само чистотата - то е свързано и с температурата, рН, твърдостта и аерацията на резервоара. Най-просто казано, качеството на водата в аквариума се измерва по това колко добре то отговаря на нуждите на рибките, които живеят в него.

Значението на тестовете за аквариумна вода

Как бихте могли да разберете какво качество е водата в резервоара, освен ако не го тествате? Ако погледнете един аквариум, пълен с чиста вода, бихте си помислили, че сте си свършили работата и всичко е перфектно. Това, което не е невидимо за окото обаче, са токсичните нива на амоняк, ниското рН или опасно високите температури.

Най-добрият начин да следите условията в аквариума е да провеждате седмични тестове на водата в него. Тестовете за аквариумна вода могат да се използват, за да се тества нивото на pH, твърдостта на водата, солеността, дори нивата на амоняк и нитрати. Тези тестовете не могат да измерват температурата, но това лесто може да се направи с подходящ термометър.

Не само че е хубаво да тествате водата ежеседмично, но е и препоръчително да записвате и пазите резултатите от всеки тест. По този начин ще можете да разберете какви са “нормалните” стойности и да използвате данните за съпоставка. След като няколко седмици поред тествате водата, ще можете да установите базова линия за качеството й.

По този начин, ако в някой бъдещ момент забележите резултати извън нормата, ще знаете, че нещо не е наред и ще можете бързо да предприемете действие. Колкото по-рано забележите един потенциален проблем с водата, толкова по-вероятно е да успеете да го решите преди да се отрази негативно на рибките в аквариума ви.

Поддържане на чиста вода в аквариума

В допълнение към тестовете, е хубаво и да сменяте водата на определени интервали. Смяната на водата включва отстраняване на част от водата от резервоара и заменянето й с нова, чиста течност. Докато рибките ви ядат храна и отделят отпадъци, полезните бактерии в аквариума помагат за разграждането на тези отпадъци в процес, при който се отделя амоняк.

поддържане на качеството на водата в аквариума

След това други бактерии преобразуват този амоняк в нитрит, а след това в нитрат. Единственият начин да се премахне нитрата от резервоара е чрез подменяне на част от водата.

Смяната на водата трябва да става всяка седмица и да се състои от около 15-20% от общия обем на аквариума. Препоръчително е да използвате специална аквариумна помпа с вакуум за изпомпване на вода, за да премахнете натрупания детрит от субстрата на аквариума.

Друг важен компонент за аквариума ви е системата за филтриране. Инсталирането на висококачествен филтър в аквариума е най-добрия начин за отстраняване на твърдите отпадъчни частици от водата, а и за премахването на разтворените отпадъци и вредни токсини. Съществуват множество различни филтри, от които да си харесате.

За най-добри резултати е добре да изберете такъв, който предлага механична, химическа и биологична филтрация. Друго нещо, което би помогнало за подобряване на качеството на водата е добавянето на живи растения - те превръщат въглеродния диоксид, който рибите ви произвеждат като страничен продукт при дишането, в кислород.

Различните видове аквариумни риби имат различни нужди що се отнася до водната химия, но независимо от вида, всички се нуждаят от високо качество на водата, за да живеят добре. За щастие поддържането на това високо качество е сравнително лесно, стига да извършвате гореспоменатите рутинни грижи навреме.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати