miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Как да храним златната рибка?

Как да храним златната рибка?

златна рибка

За да бъде вашата златна рибка здрава и да се чувства добре, трябва не само да създадете оптимални условия за нейното комфортно съществуване, но и да я храните правилно. В никакъв случай не бива да прехранвате вашите рибки, тъй като това води до множество проблеми, включително и до летален изход.

Как да храним златната рибка? Вижте повече информация в следващите редове:

Аквариумните рибки се отличават с доброто си зрение и слуха, развито обоняние и вкус. Благодарение на това рибките лесно намират храната си в естествената им среда на обитание. Особеностите на плавниците им позволяват да намират храната си дори в тинята.

Другата интересна особеност на златните рибки е това, че нямат стомах в обичайния смисъл. Имат по-скоро черва с лигавица, която помага при храносмилането на храната. Обемите обаче са малки и именно затова трябва да храните рибките си редовно, но на малки порции.

Златните рибки имат нужда от балансирана диета, за да се развиват правилно и да нямат проблеми със здравето. Ако се грижите добре за тях, тогава могат да живеят дори повече от 10 години, но всичко зависи от конкретния вид. Важно е да им давате храна, която е богата на протеини, минерали, витамини, фибри и въглехидрати. Обикновено най-добрият избор са сухите храни, които и самите те обожават.

Като цяло аквариумните рибки са по-малко активни от тези, които живеят на свобода. Именно затова трябва да следите порциите им много добре, за да не ги прехранвате, тъй като именно златните са склонни към преяждане и това може да окаже доста пагубно влияние на здравето им.

Задължително трябва да давате на рибките си и витамини, като най-важният в този случай е витамин А. Именно той е отговорен за красивата, наситена и ярка окраска на рибките. Ако забележите, че люспичките им са потъмнели и са по-светли, тогава това е сигурен знак, че трябва да им давате витамини.

Има много специални храни за златните рибки, но можете също така да ги храните с натурална храна, ако искате. Най-добрият вариант е да редувате двата начина.

хранене на златна рибка

- плаващи топчета - този вид храна за рибките съдържа доста белтъци в състава си. Преди да ги дадете на рибките ви, трябва да ги накиснете в аквариумна вода за 10-на минути, за да станат малко по-меки;

- зърнени храни - това е най-универсалният вариант, като той също е богат на доста белтъци и редица други полезни съставки за вашите златни рибки;

- замразени храни - могат да бъдат както растителни, така и животински. Трябва да ги размразявате в малки количества и да давате на рибките ви, като е важно да запомните, че не бива да се замразяват повторно. Предимствата на този вид храна е в това, че тя е доста питателна;

- жива храна - периодично можете да използвате и такава храна за вашите рибки, като например малките земни червеи или дафнии. Можете да закупите такава храна във всеки зоомагазин;

- зеленчуци - можете да им давате грах, моркови и спанак, които са много полезни за златните рибки. Алтернативен вариант са и водораслите, като е важно да ги накисвате за малко в гореща вода преди да ги дадете на аквариумните ви обитатели.

Можете смело понякога да разнообразявате рациона на рибките ви, като им давате късчета краставица, диня или портокали. Други варианти са:

- варен ориз;

- мек хляб;

- листни зеленчуци;

- царевични зърна;

- обелено грозде.

Не е толкова сложно да се грижите за златните рибки, но все пак е много важно да обръщате особено внимание на храненето на аквариумните ви жители. Винаги им давайте само качествена храна, тъй като в противен случай може да се стигне до редица проблеми със здравето на рибките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати