miau.bg»Статии»Мъници»Зайчета»Грижа за заешката козина

Грижа за заешката козина

Заек

Декоративното зайче е едно от най-предпочитаните домашни любимци. То е малко, сладко и най-вече пухкаво. Едно от най-хубавите неща в зайчетата е тяхната нежна и мека козина, която можем да галим по цял ден. Разбира се, за да запази пълния си блясък, красивата заешка козина трябва да се поддържа.

Зайчетата сменят козината си (линеят) няколко пъти в годината. Този процес може да трае от 2 седмици до 2-3 месеца, така че не се учудвайте, ако козината на зайчето ви пада в продължение на няколко седмици.

Линеенето е напълно нормален процес в живота на един заек и продължителността му зависи от редица фактори като генетични проблеми или сезонно влияние. Каквато и да е продължителността на линеенето, е хубаво да помагате на зайчето си по време на този процес не само за да си спестите чистенето, но и за да избегнете опасността част от заешката козина да попадне в корема му.

Ресане на козината

Ежедневното ресане е част от грижата за заешката козина. За целта можете да използвате четки с меки или телени връхчета. Ресането е необходимо, защото чрез него се премахват свободно падащите косъмчета и се намалява вероятността те да бъдат погълнати от любимеца ви. Имайте предвид, че голяма част от зайците не харесват ресането, затова може да ви се наложи да ги придържате.

Ако мислите, че ще се затрудните с ресането има и още един вариант за премахване на излишната козина. Можете да намокрите ръцете си, след което внимателно да разтъркате в посока напред-назад цялото телце на зайчето си. По този начин излишните косъмчета ще полепнат по ръцете ви. За да ги изчистите от събраната козина, ги разтъркайте една в друга и съберете на топка космите. Важно е да повторите процедурата няколко пъти, за да съберете възможно най-голямо количество козина.

Хранене на зайчето при линеене

Както вече казахме, линеенето е продължителен процес и е възможно да сте успели да изчистите напълно излишната заешка козина. Затова е необходимо да поддържате определен режим на хранене на заека, за да може зайчето ви да изхвърли погълнатата козина.

Заек

Старайте се да давате на любимеца си достатъчно количество вода, фибри, зелено сено, свежа трева, плодове и зеленчуци. По този начин ще избегнете здравословни проблеми при зайците, които могат да настъпят, ако козината не бъде изхвърлена. Това е от изключителна важност, когато полагате грижа за зайци.

По време на линеенето е нормално по тялото на зайчето ви да остават плешиви петна. Обикновено те биват запълнени за няколко дни, ако заекът е здрав. Ако виждате, че на мястото на плешивите петна не се появява козина, се консултирайте с ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати