По колко храна и вода да даваме дневно на папагала

Папагали

Разнообразната храна и прясната вода са от изключително значение за дългия живот и доброто настроение на вашия нов пернат приятел.

През деня папагалът трябва да има две основни хранения. Тогава на птицата се дава зърнен микс или пелети. Техният състав е различен в зависимост от нуждите на съответния вид папагал. Но с тях не бива да се изчерпват изцяло дневните дажби на пернатите.

Смеските от семена имат високо съдържание на мазнини. Ако любимецът ви се храни само с тях, рискувате да го изложите на опасност от различни заболявания, свързани с недостиг на калций и жизненоважни витамини.

Специалистите препоръчват между основните ядения всеки ден птицата да приема сурови храни, които трябва да съставляват 30% от менюто за деня. Чрез тях тя ще набави на организма си незаменимите мастни киселини и ензими. Например през деня можете да дадете на папагала резенче морков, ябълка или няколко зърна грозде.

Папагалите имат нужда и от протеини. Препоръчително е всекидневно захранване с продукти с високо съдържание на белтъчини. В малки количества могат да му се дават бъркани или твърдо сварени яйца (1/4 яйце на ден), нискомаслено сирене, настърган кашкавал (1 супена лъжица дневно) или малки късчета от леко сварено телешко, пиле или риба. Особено подходящи са леко сварените бобови храни (фасул, леща, грах), както и суровите зърнени култури.

Ядки, сред които бадеми, орехи и лешници (избягвайте слънчогледовото семе и фъстъците) също допринасят за разнообразното меню на папагала. По 2-3 сурови ядки на ден са напълно достатъчни.

Можете да давате на папагала си пълнозърнест сух или леко препечен хляб или овесени ядки (2-3 лъжици дневно).

Избягвайте да давате на пернатия си любимец прясно мляко или храни с добавена към тях сол. Абсолютно забранена храна за папагалите е авокадото.

Грижете се всеки ден да сменяте водата в поилките на клетката. След консултация със специалист към нея понякога можете да добавяте и разтворими витамини за птици.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати