Защо никога да не позволяватe кучето да оближе лицето ви

Кучета

Лекари алармираха, че кучетата могат да ви докарат сепсис, ако им позволявате да ви облизват лицето. Поводът за предупреждението е случаят със 70-годишна британка, която в средата на юни бе откарана в болницата в критично състояние с полиорганна недостатъчност, след като се заразила с рядка инфекция от италианските ѝ хрътки.

Смята се, че бактериите, живеещи в устната кухина на кучетата, могат да се предадат на човек, ако той им позволи те да го оближат по лицето. Медиците дори информират, че са регистрирани няколко смъртни случая на хора, развили в себе си опасни инфекции, причинени от бактерии, предадени от домашните им любимци.

Сепсис представлява синдром на системен възпалителен отговор. Според старата клинична дефиниция сепсисът е обща гнойна инфекция на организма, при която от местно гнойно огнище патогенни микроорганизми навлизат в кръвоносната система с възможност за разпространение на инфекцията и образуване на вторични гнойни огнища. Сепсисът е известен като тихия убиец. Той може да доведе до органна недостатъчност и смърт, ако не се лекува навреме.

В устата на кучетата и котките се откриват опасните бактерии Capnocytophaga canimorsus, които често са основните причинители на сепсис. Възстановяването от инфекция, причинена от тези микроорганизми, е изключително трудно. Необходимо е едномесечно интензивно лечение с антибиотици.

Близане от куче

Средно по 50 случая на сепсис причинен от Capnocytophaga canimorsus се регистрират годишно на територията на Европейския съюз. При тях малко над една четвърт от пациентите умират, като 60 на сто от случаите са настъпили след ухапвания от кучета, а 24 на сто са свързани с друг вид контакт с четириногите.

Анализите показват, че възрастните хора са по-изложени на риск от инфекцията, защото имунната им система е по-слаба и защото са по-склонни да притежават домашни любимци. Болести, предавани от домашни любимци, често минават недиагностицирани.

Според наскоро публикуван доклад случаите на инфекцията са много повече. Данните твърдят, че само във Великобритания от сепсис всяка година се разболяват 30 хиляди души. Анализаторите казват още, че заболяването бележи ръст с 50 на сто и през последните пет години в болниците биват приемани почти по 400 човека на ден.

Обяснение за това и същевременно най-голям проблем е увеличаващата се сред населението резистентност към антибиотици. В английския доклад се казва още, че освен възрастните хора бактерията, съдържаща се в кучешките усти, е изключително опасни и за децата и бременните жени.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати