Кокапу

Кокапу
Прибираща се каишка за кучета 6в1-36%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Кокапу е красив домашен любимец, който прилича на оживяла плюшена играчка. Това сладко куче е подходящо за семейства с малки деца, както и за хора, които водят активен начин на живот. Кокапу е верен приятел, който винаги е в добро настроение.

История на Кокапу

Много породи са се появили благодарение на кръстоски, изобретени от селекционери. Целта на такива селекции е да се намали количеството наследствени заболявания, характерно за определени породи, както и да се получи животно с козина, която да не предизвиква алергии при хората. Естествено, при селекциите винаги се подобрява външният вид, както и работните качества на кучетата. Точно така се е появила сравнително новата порода Кокапу, която е създадена през втората половина на ХХ век.

Породата се появила благодарение на кръстоски между Кокер и Пудел, правени от селекционери в САЩ, и се смята за първата от така наречените дизайнерски породи, чиято цел е създаването на красиви домашни любимци, подходящи за градски условия. Кокапу бързо станала популярна порода в САЩ, тъй като се превърнала в любима на звездите от Холивуд през 60-те години на миналия век. След това Кокапу станал популярен и в Швейцария, където и днес красивите кучета от тази порода се смятат за истинско бижу в дома, в който живеят.

Стандарт на Кокапу

Породата Кокапу не е официално призната от много киноложки асоциации, но въпреки това продължава да се развива. Кокапу са популярни в три разновидности, които зависят само от размера на кучето. Миниатюрната версия на Кокапу стига до 5 килограма, най-често срещаните Кокапу достигат до 9 килограма, а рядко срещаните едри Кокапу тежат до 30 килограма. Малките Кокапу са високи до 25 сантиметра, средните Кокапу стават високи до 38 сантиметра, а едрата версия може да достигне до 50 сантиметра височина. Кокапу е с красива глава, която е съразмерна на тялото.

Черепът е кръгъл, с издължена муцуна, която съвсем леко се стеснява в предната част като при пуделите. Очите са тъмно кафяви, с умен и весел поглед. Носът е тъмен, цветът му варира от кафяв до черен. Ушите на Кокапу са клепнали, дълги и покрити с къдрава козина. Шията е средно дълга, гръдният кош е добре развит, коремът е прибран. Опашката на Кокапу е със средна дължина, но обикновено се купира и е къса.

Крайниците са с добре развита мускулатура и са средно дълги, с овални лапи. Козината на Кокапу е мека като коприна и е на красиви вълни или къдрици. Козината на Кокапу може да бъде и права. Цветът на козината на Кокапу е кафяв, бежов, пясъчен, черен, кайсиев, бял, кремав и сиво-синкав. Допустими са петна в друг цвят, които са разположени на гърдите, на лапите, на муцуната, на ушите и под опашката.

Грижи за Кокапу

Куче Кокапу

Кокапу е игриво куче, което има нужда от разходки поне 1 час дневно и с радост ще се включва във всички игри, в които стопанинът му е готов да участва. Редовно трябва да се проверяват ушите и очите на Кокапу, за да се предпазят от развитие на сериозни инфекции.

Козината на Кокапу трябва да се разресва един-два пъти седмично с рядък гребен и да се къпе не по-често от 4-5 пъти в годината със специален мек шампоан, който да предпазва защитния слой на козината от повреда. Кокапу е куче, което е активно, но се чувства най-добре, когато живее в жилището на стопанина си. Кокапу трябва да се пази от излагане на течение и на прекалено голяма горещина, тъй като това може да повлияе върху здравето на кучето от тази порода.

Обучение на Кокапу

Кокапу лесно се поддава на обучение и може да научи наистина сложни номера, защото това му е заложено от гените на пуделите, които, както е известно са предпочитана порода за циркова дресура. Обучението на Кокапу може да започне от третия месец след раждането на кученцето и в никакъв случай не трябва да се прилага физическо насилие, тъй като кучетата от тази порода са много чувствителни.

Хранене на Кокапу

Кокапу може да прояви претенции по отношение на храната, затова стопанинът му трябва на принципа на пробата и грешката да определи какво е склонен да похапва домашният му любимец. Кокапу може да бъде хранен с премиум храни за кучета - консервирани и гранулирани, друг е въпросът дали ще ги хареса. Кокапу е своенравен и може да е гладен и въпреки това дори да не погледне към кучешката храна.

В такъв случай е добре да опитате да храните Кокапу с натурални продукти, като не забравяте да допълвате този тип хранене с витамини и минерали, които са важни за здравето на кучето. Не се препоръчва да давате на Кокапу овнешко и свинско месо, тъй като са твърде мазни, а кучето от тази порода може да има проблем с натрупването на излишни килограми.

Телешко, пилешко, заешко, агнешко и дивеч са подходящи за Кокапу, както и техните субпродукти - те обаче могат да служат само като допълнение към основното хранене. Допълвайте менюто на Кокапу с кисело мляко, извара, твърдо сварени яйца, сварена обезкостена морска риба, сварен ориз, попарени овесени ядки, различни видове плодове и зеленчуци, с изключение на банани, грозде и зеле.

Порода Кокапу

Заболявания на Кокапу

Кокапу е склонен към заболявания на ушите и очите, а също така към тазобедрена дисплазия и различни видове дерматити. При най-малкия проблем с кожата или козината на кучето от тази порода трябва да се вземат мерки, за да не останат големи петна, които никога няма да се покрият отново с къдрици. Кокапу е склонен към затлъстяване, затова трябва да се внимава с какво се храни кучето от тази порода, особено ако не се движи достатъчно.

Любопитни факти за Кокапу

Кокапу предпочита компанията на хора пред тази на други кучета. Кокапу е перфектен за семейства с малки деца. Кокапу е смятана за елитна порода и малко хора могат да се похвалят с това дизайнерско куче. В САЩ съществуват само три развъдника, които предоставят на желаещите кученца.

Недостатъци на Кокапу

Въпреки че обича деца, Кокапу не може да се оставя и с хлапета в ранна възраст, тъй като има опасност да ги нарани, ако попрекалят с игрите и са малко груби. Ако Кокапу не се социализира отрано, той може да проявява агресия към непознати хора и други животни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати