miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Ирландски Воден Шпаньол

Ирландски Воден Шпаньол

Нина 2Нина 2
Новак
345150
Ирландски воден шпаниол
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
26.00 лв.
Виж ››

Ирландският Воден Шпаньол е красиво куче и се смята за представител на една от редките породи кучета в световен мащаб. За хората, които не са наясно с породата, Ирландският Воден Шпаньол прилича на пудел.

История на Ирландски Воден Шпаньол

Породата Ирландски Воден Шпаньол произлиза от древните ирландски породи Водни Шпаньоли. Тя е била специално селекционирана през средата на XIX век. Породата е била официално призната през 1862 година. През седемдесетте години на XIX век кучетата от породата Ирландски Воден Шпаньол са били изключително популярни, но след това са заменени от Лабрадор Ретривър. Днес Ирландски Воден Шпаньол не се използва толкова за лов, колкото за домашен любимец. Красивият му външен вид и добрият му характер го правят предпочитан от много хора.

Стандарт на История на Ирландски Воден Шпаньол

Мъжкарите от породата Ирландски Воден Шпаньол достигат до 61 сантиметра височина и тежат до 30 килограма. Женските достигат до 58 сантиметра височина и тежат до 26 килограма. Женските като цяло са с по-фина костна система от мъжкарите. Кучето от породата Ирландски Воден Шпаньол е най-високо от всички известни Шпаньоли. Кучетата от тази порода са с красива глава, която е със сравнително тясна муцуна и голям широк нос.

Очите са сравнително малки и са тъмнокафяви или лешникови на цвят. Ушите на Ирландски Воден Шпаньол са клепнали, дълги и са покрити с дълга козина. Опашката на Ирландски Воден Шпаньол е къса. Лапите на кучето са покрити с козина. Ирландският Воден Шпаньол може да има брада и къдрав перчем на челото. Козината на Ирландски Воден Шпаньол е дълга и кафява, като на места е къдрава. Кучета с какъвто и да е цвят на козината освен кафяв не се признават за чистокръвни представители на породата Ирландски Воден Шпаньол. Гръдният кош на Ирландски Воден Шпаньол е добре развит, крайниците са мускулести.

Грижи за Ирландски Воден Шпаньол

Козината на кучето от породата Ирландски Воден Шпаньол трябва да бъде разресвана поне през ден, за да не се образуват сплъстявания. Ако все пак се е стигнало дотам, че козината на Ирландски Воден Шпаньол се е сплъстила, тя трябва да бъде фризирана от кучешки фризьор (груминг), за да изглежда кучето добре. Не се препоръчва да къпете вашия Ирландски Воден Шпаньол повече от два пъти в годината, за да не развалите красивата му козина. Редовно проверявайте ушите на вашия Ирландски Воден Шпаньол, тъй като те са склонни към образуване на различни видове инфекции при кучетата.

Ирландският Воден Шпаньол кипи от енергия и има нужда от възможност да я изразходва. Добре е да осигурите на кучето възможност да тича на воля. Ако живее в апартамент, то трябва да бъде разхождано поне два пъти дневно по около час, за да се чувства добре. Перфектно е ако Ирландският Воден Шпаньол може да живее на двор, за да тича свободно и да изразходва енергията си. Това красиво куче е активно и много издържливо.

Козината му го предпазва от студовете, така че то може да изкара спокойно и зимата навън, стига да има добре изолирана къщичка, която да го предпазва от капризите на времето. Кучетата от породата Ирландски Воден Шпаньол обичат дългите разходки, плуването и игрите със стопанина си. Ирландският Воден Шпаньол е подходящ за хора с активен начин на живот, които нямат да имат нищо против да прекарват част от свободното си време, като тичат и играят с любимеца си навън. Ловджийският инстинкт на Ирландски Воден Шпаньол е силно развит, така че ако не го разхождате с повод, рискувате да го изгубите, докато преследва котка или друго животно.

Обучение на Ирландски Воден Шпаньол

Смята се, че породата Ирландски Воден Шпаньол не е подходяща за неопитни стопани, които досега не са имали куче от тази порода. Ирландски Воден Шпаньол е много умно куче, то е създадено, за да помага на хората по време на лов и затова лесно се научава да изпълнява различни видове команди. Ако не се използва за лов, обучението на Ирландски Воден Шпаньол е добре да преминава под формата на различни видове игри, които имитират лова. Ирландски Воден Шпаньол с радост ще носи различни предмети, които му хвърляте, тъй като в гените му е заложено да донася отстреляния от стопанина си дивеч.

Обучечието на Ирландски Воден Шпаньол трябва да се провежда с търпение и твърдост. Въпреки че Ирландски Воден Шпаньол с лекота научава командите, той може да прояви характер и да не поиска да изпълни определена команда. В такъв случай не се препоръчва да се подхожда с лошо към животното и то да се наказва физически, особено ако е още малко. С любов, търпение и поощрение, съчетани с настоятелност и твърд подход, се постигат перфектни резултати при обучението на Ирландски Воден Шпаньол.

Порода воден шпаниол

Хранене на Ирландски Воден Шпаньол

Кучетата от породата Ирландски Воден Шпаньол могат да се хранят с консерви и суха храна за кучета от премиум клас, която да им доставя всички необходими вещества. Ако решите да храните Ирландския Воден Шпаньол с натурални продукти, трябва да му осигурявате солидна порция месо - телешко и пилешко, и от време на време и животнински субпродукти. Не се препоръчва да храните Ирландски Воден Шпаньол със свинско месо, както и с прясно мляко, със сладки и тестени изделия, с пикантни и прекалено солени храни, с пушени меса и прекалено горещи и студени храни.

Можете да допълвате менюто на вашия Ирландски Воден Шпаньол с обезкостена сварена или печена риба, с различни видове плодове и зеленчуци, както и с кисело мляко и извара. Твърдо сварените яйца и различните видове зърнени продукти може да допълват менюто на Ирландски Воден Шпаньол. Добре е да давате минерали и витамини на любимеца си, ако го храните с натурални продукти. Въпреки че може да яде кокали, Ирландският Воден Шпаньол не трябва дори да помирисва тръбни кокали, тъй като те могат да предизвикат не само сериозни стомашни проблеми, но и фатален край за животното. Не е добре да се прехранва куче от породата Ирландски Воден Шпаньол, тъй като то е много активно и може да получи преплитане на червата, ако извършва резки движения, след като се е наяло.

Заболявания на Ирландски Воден Шпаньол

Ирландски Воден Шпаньол може да прояви опасна за живота реакция към различни видове ваксини за кучета и най-вече тези, които са срещу лептоспироза. Ирландски Воден Шпаньол може да прояви алергия към сулфаниламиди. Добре е да се посъветвате с ветеринарен специалист с доказани качества, преди да правите ваксина на вашия Ирландски Воден Шпаньол. Кучетата от породата Ирландски Воден Шпаньол може да имат тазобедрена дисплазия, да страдат от кучешка епилепсия, катаракта, прогресивна атрофия на ретината, хипотиореидизъм, различни видове хранителни алергии, обърнати клепачи и проблеми със стомаха.

Любопитни факти за Ирландски Воден Шпаньол

Днес някои ловци предпочитат да използват куче от породата Ирландски Воден Шпаньол, когато отиват на лов за едри птици. Ирландски Воден Шпаньол е незаменим помощник, когато става въпрос за лов на водоплаващи птици. Добре обученият Ирландски Воден Шпаньол с лекота ще преплува голямо разстояние, за да донесе на стопанина си както отстреляна птица, паднала във водата, така и предмет, който му е хвърлен, за да си играе с него, като го донася на стопанина си.

Ирландският Воден Шпаньол е недоверчив към непознати хора и проявява известна дистанция спрямо тях. Въпреки това обаче той никога няма да прояви агресия, дори към непознат човек. Затова е напълно безсмислено да се опитвате да направите от вашия Ирландски Воден Шпаньол куче пазач, тъй като той просто не е роден за това.

Недостатъци на Ирландски Воден Шпаньол

Кучетата от породата Ирландски Воден Шпаньол обожават стопаните си и искрено страдат, когато са разделени от тях. Ако бъде оставен за дълго време сам, Ирландският Воден Шпаньол може да лае по цял ден или да се опитва да счупи или прегризе вратата, за да излезе и да търси стопанина си. Палетата от породата Ирландски Воден Шпаньол не са кучета за семейства с деца, тъй като прекалено енергичното животно може да бутне малкото хлапе, докато си играе с него. Кучетата от породата Ирландски Воден Шпаньол са склонни да скачат отвисоко във водата, без да се замислят за сигурността си, и може сериозно да пострадат, затова винаги дръжте любимеца си под око, особено ако сте около необезопасен водоем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати