Дратхаар

Нина 2Нина 2
Новак
345165
Дратхаар
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Дратхаар се смята за перфектно ловно куче, тъй като е подходящо за лов на различни видове животни и птици. Ловците го смятат за универсално, тъй като изпълнява добре работата си при различни видове лов.

История на Дратхаар

Дратхаар е селекциониран в началото на ХХ век. Той е създаден в Германия при помощта на кръстоски на други породи ловни кучета - Пудел-Пойнтер, Щихелхаар, Грифон. През 1902 година е създадено първото общество на любители на Дратхаар. Създателите на породата нямали за цел да създадат куче, което да е конкурент на другите ловни породи, а да селекционират порода, която да е годна за различни видове лов.

Девизът на създателите на породата бил "От продуктивни достижения на ловното куче към външните му достойнства". Годините усилена работа на селекционерите от Германия оправдали очакванията на ловците по цял свят. Дратхаар може да проследи дивеч по следа, да подплаши дивеча, работи в полето, в гората и във вода, събира паднали във водата птици, отстреляни от ловците, и им ги носи. Смята се, че Дратхаар е едно от най-ценните кучета за добрите ловци.

Стандарт на Дратхаар

Тялото на кучетата от породата Дратхаар е покрито с груба на пипане козина, която осигурява защита на кожата на кучето и е водоустойчива. Дратхаар има издължена муцуна, която обаче не се стеснява прекомерно. Носът е пигментиран в съответствие с цвета на козината на кучето. Устните на Дратхаар са доста плътни, без обаче да висят. Те са пигментирани в съответствие с цвета на козината. Зъбите са едри, а захапката е силна. Очите на кучетата от породата Дратхаар са тъмни и не са особено големи.

Ушите на Дратхаар са средни на големина и са клепнали. Гръдният кош е много добре развит, крайниците са силни и мускулести. Опашката на Дратхаар продължава линията на гръбнака, като е леко повдигната, но в никакъв случай вертикално. Опашката не е нито прекалено дебела, нито прекалено тънка. Когато Дратхаар се отглежда не като домашен любимец, а като ловно куче, е добре опашката да се купира, за да не пречи по време на лов на кучето. Лапите са едри и кръгли. Козината на Дратхаар е гъста и е дълга около 4 сантиметра.

Козината върху главата и ушите е по-къса, отколкото на тялото, но и по-гъста. Дратхаар има добре очертани вежди, които се състоят от по-дълги косми, както и средно дълга брада. Цветът на козината на Дратхаар е кафеникав, със сивкави косми, като може да има петна със сив цвят. Дратхаар може да е също така черен със сивкаво, както и кафяв с бяло петно на гърдите. Допустимо е козината на Дратхаар да е изцяло сивкава на цвят. Други цветове не се допускат. Дратхаар достига до 68 сантиметра височина, но това важи предимно за мъжкарите, женските достигат не повече от 64 сантиметра височина.

Тичащ Дратхаар

Грижи за Дратхаар

Дратхаар има нужда от много движение и не е добра идея то да бъде отглеждано в апартамент. Кучетата от тази порода се отглеждат на двор, защото в апартамент то ще тича постоянно и ще събаря предмети, тъй като Дратхаар постоянно кипи от енергия. Ако все пак решите да отглеждате Дратхаар в апартамент, е добре да му осигурите възможност да тича на свобода по няколко часа дневно. Това е трудно, тъй като по време на разходка ловният инстинкт на Дратхаар се задейства и той може да се изгуби, докато преследва котка или друго дребно животно.

Козината на Дратхаар трябва да се сресва два пъти седмично, а през пролетта и есента трябва мъртвите косъмчета да бъдат изскубвани на ръка. Те не падат, а това пречи на ръста на новата козина на животното. Дратхаар трябва да се къпе не повече от два пъти в годината. Добре е да проверявате редовно състоянието на ушите на Дратхаар, тъй като те са склонни към инфекции.

При активна работа с ловци Дратхаар трябва да бъде проверяван за наранявания на възглавничките на лапите след всяко излизане на лов. Дратхаар обича много да плува и да донася предмети, така че това може да стане част от игрите с кучетата от тази порода. Дратхаар се чувства перфектно, когато живее в близост до водоем.

Обучение на Дратхаар

Дратхаар може да прояви известен инат по време на обучението си, затова е важно да се запасите с търпение и да започнете да го учите на команди още докато е съвсем малък. Дратхаар е много умен и прекрасно разбира какво се иска от него, но може просто да се опита да доминира и да покаже, че той взима решенията и ще изпълнява командите, само ако реши.

Затова е важно още от самото начало да покажете на малкия Дратхаар кой е лидерът в къщата. Обучението на Дратхаар се прави с упоритост и търпение, но без физически наказания. Дратхаар има склонност да се страхува, ако като малък е бил наказван физически. В такъв случай кучето става напълно негодно за лов, тъй като се плаши от всеки изстрел или по-силен шум. Когато кучето се обучава за лов, са достатъчни три-четири месеца, за да се превърне в пръв помощник на ловеца.

Хранене на Дратхаар

Препоръчва се да храните Дратхаар с висококачествени сухи храни или консерви за кучета, които съдържат голямо количество протеин. Дратхаар има нужда от много енергия, тъй като постоянно е в движение. Можете да храните Дратхаар и с натурални продукти, но над 70 процента от неговото меню трябва да е съставено от месо - телешко, заешко, дивеч, пилешко и пуешко.

Куче Дратхаар

Свинското и овнешкото месо не се препоръчват за кучетата от тази порода. Допустимо е храненето със субпродукти, но само от време на време, те не могат да са основа на менюто на Дратхаар. Можете да дохранвате Дратхаар с различни видове зеленчуци, кисело мляко и извара. Ако храните Дратхаар с натурални продукти, трябва да му осигурявате витамини и минерали, за да получава всички необходими вещества. Не се препоръчва да давате на Дратхаар прекалено гореща или прекалено студена храна, прясно мляко, риба, пушено месо, солени, пикантни и сладки храни.

Заболявания на Дратхаар

Дратхаар е предразположен към някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са тазобедрената дисплазия, хипотиреоидизъм, различни видове дерматити, катаракта, прогресивна атрофия на ретината, както и различни видове сърдечни заболявания. Дратхаар може да страда от преплитане на червата, което може да завърши фатално за кучето. Затова е важно то да не се храни няколко часа, преди да бъде изведено на лов.

Любопитни факти за Дратхаар

Кучетата от породата Дратхаар са много енергични, но могат да бъдат раздразнителни. Малките кученца бързо порастват, но се смятат за напълно зрели едва след навършването на две години. Още от началото на развитието на породата Дратхаар тези прекрасни ловни кучета са се показали като перфектни следотърсачи. Те с лекота намирали изгубени и скрити предмети. Ловният инстинкт на Дратхаар е дълбоко заложен в тези кучета генетично.

Дори ако кучето не е тренирано активно, достатъчно е да попадне в ръцете на добър ловец след време и за два-три месеца се превръща в перфектния помощник по време на лов. Дратхаар е наричан понякога и Немски Твърдокосмест Пойнтер. Интересен факт е, че кучетата от породата Дратхаар никога не измръзват. Те могат да излязат в полето или в гората по време на най-студената зима и въпреки това дори да не настинат. Дори когато е студено, те искрено се забавляват навън.

Недостатъци на Дратхаар

Ако няма какво да прави по цял ден или е оставян за дълго време сам, Дратхаар може да стане неуправляем. Затова е важно кучетата от тази порода редовно да бъдат ангажирани с различни видове упражнения, ако нямат възможност да проявят качествата си по време на истински лов. Ако Дратхаар е изнервен от нещо, той може да започне да дъвче предмети или постоянно да лае.

Дратхаар е прекалено силно привързан към стопанина си и много лошо понася отсъствието му. Това куче не е подходящо за хора, които нямат достатъчно време за него. Дратхаар може да прояви ревност по отношение на други животни спрямо стопанина си, тъй като иска да е единственият му любимец. Затова Дратхаар ще доминира над останалите домашни любимци на стопанина си, въпреки че няма да ги нападне сериозно с цел да ги нарани. Кучетата от породата Дратхаар не са подходящи за семейства с прекалено малки деца.

Ако си търсите такова кученце, разгледайте тези обяви обяви за дратхаар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest