Храносмилателната система при кучетата

Хранене на Куче

За да осигурите здравословна диета за вашия любимец е важно да разберете повече за кучешкия организъм и неговите диетични нужди.

Преди да научите повече за храносмилателната система на четириногия си приятел, трябва да знаете, че тя е коренно различна от човешката, затова се налага различен хранителен режим, който не включва човешки храни.

Всеки стопанин се притеснява изключително много, когато види, че кучето му повръща. Всъщност, повръщането и диарията са два от най-честите проблеми във ветеринарната практика. Причините за появата им са банални, но в някои случаи представляват опасност за живота.

Бъдете спокойни, защото кучетата сами "се лекуват" от неблагоразумните си хранителни навици като повръщат храната и чуждите тела, които не би трябвало изобщо да попадат в стомаха.

Паразитите също се отстраняват по този начин. Разбира се, това не означава, че трябва да отложите посещението при ветеринарния лекар.

Ограничете приема на храна и вода от 2 до 24 часа, в зависимост от тежестта на повръщането, възрастта и състоянието на индивида. Водата със сода неутрализира натрупването на киселини на кучетата с повръщане.

Малки кученца

Друг важен орган от храносмилателната система на кучетата несъмнено е задстомашната жлеза. Високото съдържание на мазнини води до прекомерно произвеждане на панкреатични ензими, което на свой ред е причината за заболяването от панкреатит.

Една от функциите на панкреаса (задстомашната жлеза) е изработването на храносмилателни ензими (ферменти), които разпадат храната на молекули, подаващи се на смилане от организма.

Едновременно с това панкреасът има способността за “самозащита”. Когато този механизъм е нарушен поради каквато и да е причина, ензимите увреждат самия панкреас, както и всички органи, до които успяват да стигнат. Животното става видимо отпаднало и раздразнително.

Правото черво на кучетата също е важен орган, който при некачествено хранене, може да доведе до различни проблеми. Един от тях е проктит.

Това название означава всички възпаления на лигавицата в последната част на дебелото черво, наречено ректум (право черво). Обикновено възпалението се предизвиква от запушване на ректалния канал, камъчета, втвърдени фекални маси, паразити, тумори.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати