miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Мексиканско Голо Куче

Мексиканско Голо Куче

Мексиканско голо куче

Мексиканското голо куче, известно още с името Ксолоитцкуинтли, е ефектен домашен любимец, който със сигурност ще привлича всички погледи, където и да се появи.

История на мексиканско голо куче

Мексиканското голо куче е една от най-древните породи. То е от така наречените примитивни породи и е една от националните гордости на Мексико. Името на породата означава името на бог Ксолотъл в съчетание с думата итцкуинтли, която на езика на ацтеките е означавала куче. Открити са статуетки, датирани пет хиляди години преди новата ера, които изобразяват мексикански голи кучета. Задължението на мексиканските голи кучета по времето на ацтеките било да придружат душата на покойника в подземното царство, известно като Миктлан.

След като земите на маите били завоювани от испанските завоеватели, мексиканските голи кучета били избивани като част от езически култ. През петдесетте години на миналия век американецът Норман Райт решил да открие има ли оцелели представители на тази древна порода и успял да намери десетина кучета в малки селца. През 1956 година мексиканското голо куче било официално признато за порода. До 2007 година са се признавали само кучетата, които нямали почти никаква козина, но след това за представители на породата започнали да се признават и кучета, които имат козина по тялото си.

Стандарт на мексиканско голо куче

Мексиканското голо куче се разделя на три вида, които се определят от размерите. Така наречените той-кучета са високи около 26 сантиметра, стандартните достигат до 70 сантиметра, а кучетата-джуджета - не повече от 50 сантиметра. Стандартното мексиканско голо куче тежи от 11 до 18 килограма, джуджето - до 14 килограма, а той-кучето - от 2 до 7 килограма. Мексиканското голо куче е без козина, подобно на китайското качулато куче, но се срещат и представители на породата, които имат къса или не чак толкова къса козина. Това се смята за допустимо. Кожата на кучето е много гладка и нежна, но въпреки това е доста дебела.

При ваксинация е необходимо по-голямо усилие, за да се пробие кожата на мексиканското голо куче, отколкото при останалите породи. При пипане кожата на мексиканското голо куче се усеща като по-топла, отколкото е обичайно при кучетата, но това се дължи на липсата на козина. Гръдният кош е развит добре, крайниците и опашката са дълги. Муцуната е издължена. Голото мексиканско куче може да има косми по главата, опашката и лапите, но те не трябва да са по-дълги от 2 сантиметра и половина.

Мексиканското голо куче, което е от вида с козина, е с изключително къси косми по тялото, а на опашката, главата и бедрата космите са дълги. Ушите са прави. Мексиканското голо куче е тъмно на цвят - черно, кафяво или тъмно сиво. Мраморните и тигровите кучета се смятат за отклонение от стандарта. Допускат се бели петна на лапите, корема и гърдите. Очите са бадемовидни, с тъмен цвят. Голата версия на мексиканското голо куче често има липса на някои зъби - кучешки зъби, резци, дъвкателни зъби.

Грижи за мексиканско голо куче

Мексиканското голо куче е подходящо за отглеждане в апартамент, но има нужда от сериозни физически натоварвания. Трябва да полагате доста сериозни грижи за кожата му, за да я защитите от вредното въздействие на слънцето, както и от измръзване. Но като цяло грижите за мексиканското голо куче са много малко, независимо дали отглеждате представител на голия или косматия вид. Тези кучета никога нямат бълхи и не предизвикват алергии. Голият вид на породата трябва да се къпе не по-често от веднъж на два-три месеца, като след изкъпването кожата трябва да бъде намазана със слънцезащитен лосион.

Ако кучето е мръсно, е достатъчно да го изплакнете с топла вода. Ако взимате вашето мексиканско голо куче на плаж или на друго място, огрявано от ярко слънце, трябва един-два пъти дневно да го мажете с детски слънцезащитен крем. Представителите на породата, които имат козина, трябва да бъдат разресвани веднъж седмично. Кучетата, които имат козина, но тя е със светли петна, трябва също да бъдат защитени от слънцето. Мексиканското голо куче има нужда от редовно физическо натоварване, така че го разхождайте често и по много. Мексиканското голо куче не обича да стои само и ще ви следва навсякъде, ако му позволите. То има нужда да е постоянно със стопанина си и изисква да бъде галено и прегръщано.

Обучение на мексиканско голо куче

Мексиканското голо куче е животно с характер, затова е подходящо за отглеждане и обучение от опитни стопани. Това е куче, което е много интелигентно и лесно се обучава, но трябва да усети авторитета на стопанина си. Мексиканското голо куче е чувствително и емоционално и може да изпълни командата дори само за да ви зарадва, а не заради лакомство. Но няма да допусне агресивен подход - това само ще го накара да се съпротивлява на всяка ваша команда. Трябва да намерите баланса между строгостта и добротата - това е перфектният подход към обучението на мексиканското голо куче. Установено е, че мексиканското голо куче се обучава по-лесно, ако е в група с други кучета.

Мексикански голи кучета

Хранене на мексиканско голо куче

Мексиканското голо куче не е капризно по отношение на храната си. То се нуждае от висококачествена кучешка храна, за да се развива правилно, особено докато навърши година и половина. Можете да храните вашето мексиканско голо куче и с натурални продукти, като е добре да му осигурите телешко и пилешко месо и да не му давате свинско и овче месо. Мексиканското голо куче обича да похапва дреболийки, които предварително трябва да обработите термично, както и месото. Можете да давате кисело мляко, сварени яйца, различни видове зеленчуци и дори плодове на мексиканското голо куче. Трябва да избягвате да му давате тръбни пилешки кокали, тестено, сладко, солено, пържено, люто и прекалено мазно.

Заболявания на мексиканско голо куче

Мексиканското голо куче е много здраво животно. Възможни са някои кожни проблеми, които могат да бъдат предизвикани от слънчеви изгаряния или от алергия към определен вид храни. Това е може би една от малкото породи кучета, които не са обременени с наследствени заболявания.

Любопитни факти за мексиканско голо куче

По време на погребалните церемонии на ацтеките са избирали красив екземпляр от породата мексиканско голо куче и са го пронизвали със стрела в гърлото, за да го погребат заедно с покойника. Въпреки че мексиканските голи кучета са били свещени животни за ацтеките, те били използвани и за храна по време на ритуали и жертвоприношения. Ацтеките използвали мексиканското голо куче и за отопляване на настинали хора, защото липсата на козина позволява на топлината от тялото на животното да се отделя по-бързо и в по-голямо количество.

Заради това ацтеките предлагали на гостите си, които оставали да пренощуват при тях, да спят прегърнати с мексиканско голо куче. Смята се, че мексиканското голо куче облекчава с допира си болки от ревматизъм и нормализира кръвното налягане. Мексиканското голо куче е вписано в Книгата на рекордите Гинес като най-древната порода кучета в света. Интересен факт е, че женската винаги ражда едно кученце с козина, за да се топлят голите му братчета и сестричета. Заради сложното си име Ксолоитцкуинтли мексиканското куче на много места по света е известно като Ксоло.

Недостатъци на мексиканско голо куче

Сред недостатъците на мексиканското голо куче е стремежът му да доминира над останалите животни, което може да доведе до проблеми, ако в жилището се отглеждат и други домашни любимци. При недостатъчно ранна социализация мексиканското голо куче може да е недоверчиво към непознати и дори може да прояви агресия, за да защити стопанина си от тях. Мексиканското голо куче има добра интуиция и лесно усеща кого може да манипулира в семейството, където живее.

Затова още когато е малко, трябва да му се покаже, че не може да прави каквото си поиска. Като недостатък на мексиканското голо куче понякога се определя и това, че е склонно да лае много. Но обикновено представителите на тази порода лаят, когато са разтревожени от нещо, така че специалистите съветват винаги да се проверява има ли причина кучето да се опитва да сигнализира стопанина си за нещо важно.

Вижте кои са и другите породи кучета без козина!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати