miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на австралийско келпи

Хранене на австралийско келпи

Хранене на австралийско келпи
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Австралийското келпи е енергично работещо куче, което е на крак от ранни зори и работи цял ден до изнемога. Като истински работохолик това животно е щастливо само ако му се създава непрекъсната заетост.

Австралийското келпи е здраво животно, а тази необходимост изисква подходящо хранене, за да се поддържа подобен здравен статус. Храненето на малките келпита и на възрастните животни зависи от физиологичното им състояние, физическата им активност, дейността, с която се занимават, сезона и затова съществуват разлики в храненето им.

Малкото кутре се нуждае от храна 4 пъти на ден. Ако мъникът не изяде всичко, не бива да се настоява. Не е подходящо да му се дава и храна с неподходяща температура.

Може кученцето да се привикне към суха фабрична или естествена храна, но основното е, че като работещо животно то се нуждае от много протеини. От първите месеци австралийското келпи може да бъде хранено с месо, риба, извара, в сурово или варено състояние. Десет процента от дневната дажба трябва да бъде в плодове, зеленчуци и млечни продукти.

Тръбните кокали, свинското, пълномасленото мляко, бобовите растения, колбасите, картофите, зелето, речната риба, сладките и подправените храни не са подходящи за австралийското келпи.

Възрастното куче трябва да се храни много балансирано, защото е активно и работи много. Храната му се изчислява като 5 процента от общото тегло на животното. В менюто му трябва да преобладава пилешкото, говеждото, изварата, яйцата.

Може да му се дават цвекло, краставици, моркови, тиквички, тиква, зелени храни. За да има добро храносмилане, добре е да му се дават зеленчуци на пара. Не бива да му се дават супи и бульони, защото коремът му провисва, а това пречи много на работещо животно като келпито.

Изборът дали да се храни с консервирана или естествена храна, обогатена с витамини и минерали, е на стопанина.

Австралийско келпи

Неподходящата храна за келпи е течната, но от течностите, които не са препоръчителни за куче в постоянно движение, се изключва прясната вода. Както малкото кутре, така и възрастното келпи се нуждаят от постоянен достъп до прясна вода през цялото денонощие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати