Хранене на шелти

Хранене на шелти
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

За да бъде домашния питомец здрав, жизнен и енергичен от първостепенна важност е неговата хранителна диета. Шетландската овчарка, наричана още шелти, не прави изключение от това известно правило. Като цяло това е непретенциозно към храната куче, което не изисква нищо повече от това да бъде хранено правилно и балансирано.

Най-лесният начин е избор от готова фабрично приготвена кучешка храна, обогатена с всички необходими съставки за правилното развитие на животното. Задължително условие е да бъде от високо качество и да се открие тази марка, която подхожда най-добре на изискванията на домашния питомец, на предпочитанията и вкуса му.

Въпреки съществуването на тази възможност много стопани предпочитат домашна храна за кучета. Най-честата причина за избора на този трудоемък вариант е недоверието към готовите храни, някакъв специфичен здравословен статус на домашния любимец. Причина се оказва също възможността за избор на продуктите, лошият апетит на кучето или вкусовите му предпочитания, които то ясно изразява.

Домашните храни за шелти са чудесна възможност да се прояви грижата към любимото четириного у дома, но е важно да се познават изискванията на шелти към хранителните вещества и енергията, правилно да се обработят продуктите, а дневната дажба да бъде добре балансирана, защото тази порода е склонна към наднормено тегло и кучешко затлъстяване.

Нужно е също така да се предвиди приготвяне с оглед безопасност от микроби и други замърсявания и да не се забравя, че домашната храна трябва задължително да се обогати с витамини и минерали, съобразени с природните и възрастовите особености на кучето и неговото физиологично състояние и активност. За да стане всичко това постижимо, нужна е консултация с ветеринар, за да се изготви менюто на шелти.

От менюто задължително се изключват тлъстите меса - свинско и овнешко. Пържено месо от какъвто и да е вид също не е подходящо.

Кучешка храна за шелти

Вареното телешко, заешко, пилешко, пуешко, дивечово и субпродуктите им са подходящи за храна на шелти. Кучетата обичат кокали и затова сварените пилешки и телешки кокали и хрущяли ще зарадват домашния любимец, но не тръбните кокали от пилето, които могат да пробият червата му.

Менюто може да се разнообрази с варени или сурови зеленчуци, зърнени храни като елдата и ориза, а плодовете, киселото мляко, свареното яйце са истинско лакомство за кучето.

Шелти не бива да яде тези храни, които не се препоръчват и за хората - шоколад, пикантни и солени, консервирани и колбаси, тестени и захарни изделия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати