miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Агресия при Чау Чау - причини и справяне

Агресия при Чау Чау - причини и справяне

Агресия при  чау чау
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Агресията при кучетата може да с дължи на редица причини, като например грешки във възпитанието, така и може да е следствие на някаква болка, която изпитва животното. Важно е да сте внимателни и да обръщате внимание на поведението на кучето ви, особено ако то се променя изведнъж.

Агресия при Чау Чау - причини и справяне

Породата Чау Чау става все по-популярна не само в чужбина, но и у нас. Въпреки че тези кучета изглеждат много сладки и мили, те могат да са и доста агресивни понякога. Особено силно това си личи към непознатите за тях хора и животни, като така те се опитват да защитя стопанина си, но и своята си територия.

Имайки предвид гореизброените проблеми с агресивното поведение понякога на породата Чау Чау, ранната социализация е от изключително важно значение, както и възпитанието на любимеца ви. Американските кинолози са на мнение, че прекалено голяма агресия при кучетата като цяло е следствие на грешки във възпитанието или липсата на такова, включително за тази порода.

Въпреки това в доста страни в чужбина цената на застраховката ви живот може значително да се повиши, а именно ако имате такава порода куче, тъй като тези животни влизат в графата на високо рисковите кучета.

Агресията при Чау Чау може да бъде разделена на 4 вида:

Чау Чау

- доминантна;

- териториална;

- защитна;

- ловна.

Интересна подробност е това, че в американската асоциация на ветеринарните лекари дори са фиксирали 8 случая с фатален край, а именно следствие на ухапване от Чау Чау.

Те не са доста активни и обичат по-спокойното ежедневие, като затова могат да бъдат отглеждани и в апартамент. Това обаче не значи, че не трябва да ги разхождате, тъй като все пак като всяко животно, така и те имат нуждата от ежедневни физически кучешки тренировки.

Най-често агресивното поведение на Чау Чау е насочено към кучетата от същия пол, като най-силно това си личи към представителите на същата порода. Имайки предвид факта, че те имат много силни ловни инстинкти, кинолозите препоръчват да ги извеждаме на каишка, особено ако наоколо има котки или други по-малки животни.

Начинът за справянето с агресията при чау чау е един и това е ранната превенция на това поведение. Това означава, че още с попадането на кучето в дома ви, вие трябва да започнете да го социализирате и да го възпитавате, установявайки ясни граници, а именно че вие сте стопанина и то трябва да ви слуша. Само така ще можете да възпитате питомеца ви, а именно да има ясната представа, какво може да си позволи и какво не може.

Кучетата от тази порода са доста умни и с желание от ваша страна ще можете лесно да ги обучите, както и да ги дресирате на различни важни команди като “Не”, “Ела” и други.

Ако въпреки всичките ви старания, изведнъж забележите това, че кучето ви става агресивно, тогава незабавно го заведете на ветеринар, защото в този случай е твърде вероятно то да изпитва някакъв дискомфорт или болка и това да е причината за това му поведение. Все пак да не забравяме и за заболяванията при чау чау, които стават причина за враждебността на животното.

Имайте предвид всички тези неща. Те ще ви помогнат за лесно и приятно отглеждане на чау чау.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати