miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Какво трябва да знаем за породата Шар Пей?

Какво трябва да знаем за породата Шар Пей?

Куче Шарпей
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Сладките и много мили кучета от породата Шар Пей могат лесно да бъдат познати по характерните отпуснати гънки по тялото им и привидно намръщената им муцунка. Освен това този сладък питомец има къс торс и масивна костна структура, излъчваща мощ.

Породата е късокосместа, като тя е и доста груба и щръкнала. Тези кучета се отличават с различната си окраска на козината, но най-често са с бежова и кафеникава. Възрастните мъжки на ръст достигат до около 47-50 сантиметра и тежат 17-18 килограма, а женските са една идея по-дребни.

Породата Шар Пей е изкуствено селектирана и е кръстоска между северните породи и английския дог. Интересен факт е това, че тези кучета имат синкав език, като това се е получило в процеса на чифтосването им. Ако възпитавате любимеца си от малък, тогава той може лесно да се социализира и ще бъде ваш предан приятел на цялото семейство.

Заедно с това са доста игриви и активни кучета, но на моменти могат да са и доста инатести, като това може да създава известни проблеми при възпитанието им. Ревностно пазят мястото и територията си, затова е доста важно да започнете с обучението им отрано, за да успеете да се справите с по-инатестият им темперамент.

Ако са израснали с котките, тогава могат да се разбират доста добре с тях, което не може да се каже за другите кучета. Имайки предвид късата им козина, е важно да се отбележи, че не понасят студа, като затова е добре да им купите зимни дрехи за кучета, за да ги обличате с тях, когато ги извеждате навън.

Куче от породата Шарпей

Обучение на Шар Пей

Ако се занимавате с възпитанието на Шар Пей, тогава доста лесно можете да го социализирате. По отношение на здравето им, те са предразположени към кожните инфекции и очните заболявания при кучетата.

Породата Шар Пей е доста активна и обожава движението, като трябва да се разхожда по около 1 час на ден, но кучето би се радвало и на по-дългите разходки. При добро възпитание няма да имате проблеми с агресията към другите животни, но все пак на оживените места е по-добре да е с каишка.

Хранене на Шар Пей

Хранителният режим е също доста важен, като от особено значение е диетата на любимеца ви да е балансирана и разнообразна. Най-добре е да заложите на готовите купешки храни за кучета, които са наситени с всички необходими витамини, минерали и микроелементи, като така няма да се налага да им давате допълнителни витаминни комплекси.

Заболявания при Шар Пей

Шарпей

Важно е да водите вашият любимец редовно на ветеринарни прегледи, за да се следи профилактично здравословното състояние на питомеца ви.

При някои разновидности на породата Шар Пей опашката на кучето е сякаш залепена за тялото им, като така те изглеждат много сладко и мило. Имайки предвид обаче този факт е важно да се преглежда редовно тази зона, както и да се почиства, за да не възникнат различни инфекции на това място.

Това важи и за очите на кучетата, тъй като породата е предразположена към очните заболявания. Те трябва редовно да се почистват с навлажнена марля или клечка за уши.

Катя цяло кучетата Шар Пей са доста дружелюбни и любвеобилни, като се разбират добре и с малките деца, но тук е важно да вметнем, че това важи при добро възпитание от ваша страна. Ако ги обучавате от малки, тогава няма да имате никакви проблеми с тези сладки кучета.

В случай че и вие искате такъв домашен любимец, вижте нашите обяви и цени за Шар Пей.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати