miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Дългокосместа немска овчарка - какво трябва да знаем

Дългокосместа немска овчарка - какво трябва да знаем

Дългокосместа немска овчарка - какво трябва да знаем

Дългокосместата немска овчарка е разновидност на стандартната немска овчарка, но с различен вид козина - не е отделна порода. Тази вариация на кучета с дълга козина се е получила благодарение на рецесивен ген. Точно както лабораториите могат да имат кученца във всякакъв цвят, така и котилата на немските овчарки могат да включват както стандартни, така и кучета с дълга козина.

Две късокосмести немски овчарки могат да имат кученца с дълги козини в своето котило, само ако и двамата родители носят рецесивния ген. От друга страна, ако единият родител не носи гена, нито едно кученце в котилото няма да има дълга козина. Ето защо дългокосата немска овчарка е рядка и високо ценена.

Американският киноложки клуб счита козината на дългокосместа немска овчарка за дефект. Това означава, че кучетата не могат да участват по конкурси и не бива да се развъждат. В резултат на това рецесивният ген, който кара немските овчарки да се раждат с дълга козина, не е много често срещан.

Само 10-15% от всички немски овчарки са дългокосмести. Ето защо някои животновъди могат да таксуват Premium цена за дългокосмести немски овчарки.

История на Дългокосместа немска овчарка

В края на 19 век германският офицер Капитан Макс фон Стефаниц решава да създаде най-доброто стадно куче в Германия. След като съвременните технологии изместват пастирските кучета, фон Стефаниц пуска на пазара кучетата си за военна употреба. И до днес немските овчарки обикновено се използват във военна и полицейска служба.

След Втората световна война породата е преименувана на Елзасец на много места, за да пощадят кучетата от тогавашните антигермански настроения. Много британци все още наричат породата Елзасец, а не Немска Овчарка.

Външен вид на Дългокосместата немска овчарка

Дългокосместата немска овчарка достига до 66 см височина и тегло до 40 кг (или повече). Козината й е дълга поне 5 см като е с по-голяма дължина по задницата, корема, опашката, задната част на краката и около ушите. Дългокосместите немски овчарки са по-дълги отколкото високи, с остър нос и изправени уши. Имат дълга, права, дебела опашка. Като кученца имат непропорционално големи крака и уши, но с времето ги израстват и стават съвсем нормални в пропорция с останалите части от тялото.

Цветът на козината на дългокосместата немска овчарка може да варира в цветове като черно, черно и жълто-кафяво, черно-синьо, сиво, черно и червено, черно и кремаво, бяло, черно и сребристо или червеникаво-кафяво.

Характер на Дългокосместа немска овчарка

По характер дългокосместите Немските овчарки са интелигентни и лесни за обучение кучета. Те са отдадени на семейството си, но са предпазливи към непознати. Ако са социализирани правилно като кученца могат да се разбират дори с котки.

Немските овчарки могат да се държат предпазливо около чужди хора и може да са склонни да гонят всичко по-малко от тях, които се движи. Те обаче са изключително нежни с деца и от тях стават страхотни семейни домашни любимци.

Обучение на Дългокосместата немска овчарка

Хранене на дългокосместата немска овчарка

Немските овчарки са интелигентни и лесни за обучение ако сте последователни в командите и обучението на кучето. С положителното обучение със затвърждаване тези кучета могат бързо да научат всичко. Не ги наказвайте обаче за лошо поведение - това често води до агресия.

Говорейки за обучение, дългокосместите немски овчарки процъфтяват, когато имат занимание. Обмислете варианта да ги обучите като терапевтично куче или за участие в кучешки спорт. Кучето не само ще оцени допълнителните упражнения, но това ще се окаже и отлична възможност за затвърждаване на връзката помежду ви.

Грижи на Дългокосместата немска овчарка

Пухкавата козина на дългокосместата немска овчарка изисква четкане поне няколко пъти седмично. Падането на козината им се увеличава при смяна на сезоните и може да се наложи да ги четкате всеки ден за известно време.

Дългокосместите немски овчарки се нуждаят от къпане от време на време. Трябва задължително да ги решете преди банята, защото водата може да направи козината твърда и трудна за сресване.

Едно нещо, което НЕ трябва да правите с дългокосместата немска овчарка е да я бръснете. Не само че съществува риск козината на немската овчарка повече да не порасне, но освен това козината им държи хладно през лятото и топло през зимата. Ако е особено необходимо тогава може да подстрижете само връхчетата или да използвате устройство за премахване на мъртвата коса.

Хранене на Дългокосместата немска овчарка

Тъй като немските овчарки са склонни към проблеми със ставите и хранителни алергии, намирането на подходяща храна за дългокосместата немска овчарка може да се окаже сложна работа.

Болести при дългокосместата немска овчарка

Ще ви трябва храна, която не е с високо съдържание на протеини, особено когато кучето е малко - твърде многото протеин може да накара кученцата да растат твърде бързо и да развият кучешки ставни проблеми. Също така храната трябва да съдържа глюкозамин и хондроитин.

Ако пък дългокосместата ви немска овчарка страда от хранителни алергии ще ви трябва хипоалергенна храна за кучета с уникален протеин. Най-често срещаните хранителни алергии включват: царевица, пшеница, соя, яйца, млечни продукти, говеждо, свинско, пилешко, агнешко, заешко и рибно месо.

Болести на Дългокосместата немска овчарка

За съжаление, Дългокосместите немски овчарки са предразположени към редица здравословни проблеми. Продължителността им на живот е само 7-10 години. Това е доста кратък живот, дори за куче с голяма порода.

Някои от често срещаните здравословни проблеми при немските овчарки с дълга козина тях са: дисплазия на бедрата или лакътя (болезнено състояние, при което ставата не се оформя правилно), стомашна дилатация-волвулус още наречено подуване (животозастрашаващо състояние, при което стомахът на кучето се изпълва с въздух и може да се върти по оста си, прекъсвайки кръвоснабдяването на червата), дегенеративна миелопатия (прогресиращо състояние на гръбначния мозък, което води до парализа), екзокринна недостатъчност на панкреаса (генетичен проблем, при който храносмилателните ензими се унищожават и кучето не може да усвои правилно храната) и кучешки алергии (алергиите към околната среда или храните могат да причинят много кожни и други проблеми).

Не всички немски овчарки ще имат някой от тези кучешки заболявания. Въпреки това, трябва да сте подготвени финансово за потенциално скъпи операции, за да помогнете на вашето куче да поддържа качеството си на живот.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати