Да дадем варено яйце на кучето - вредно или полезно?

Яйца на кучето

Изучавайки въпроса за естественото хранене на кучетата, често собствениците на животни имат въпроси:Могат ли кучетата да ядат яйца? Кои яйца са по-здравословни? Може ли да се дава варено яйце на кучето?

Яйцата са много питателен продукт. Те са добър източник на протеин, който е необходим за обновяване на мускулната тъкан и укрепване на козината на кучето. Яйцата съдържат много фолиева киселина, аминокиселини и минерали (желязо и селен), витамини (най-вече A, D и B12).

Тъй като макар и домашен любимец, кучето е хищник по природа, основата на диетата на кучето трябва да бъде протеинови продукти. Птичите яйца се усвояват добре от тялото на кучето. От всички продукти, в основата на които е протеин, те имат най-висока биологична стойност (дори в сравнение с месото). Дори далечните предци на нашите кучета - вълци, не пропускат възможността да се насладят на тези продукти

Най-достъпните днес са яйца от кокошки и пъдпъдъци. Но ако вие или вашите приятели имате ферма, ще бъде просто прекрасно, ако вашият домашен любимец яде патешки, гъши, пуешки яйца и дори щраусови яйца. Но тъй като всички яйца са различни по размер, трябва да коригирате седмичния брой яйца, като се съсредоточите специално върху кокошите такива

Колко често може да се дават яйца на кучето?

Сварени яйца

Честотата на хранене на кучето с яйца зависи от възрастта и размера на животното. Препоръчва се на възрастно куче със среден размер да се дава 1-2 кокоши яйца на седмица. Пъдпъдъчите яйца са по-малки, така че могат да се дават по-често, например 1-2 пъти седмично, 2 наведнъж или по едно от 2 до 4 пъти седмично.

Говорейки за това как правилно да храним кучето, вече споменахме пъдпъдъчите яйца, които са много полезна храна за кучетата около седмица преди планираното чифтосване (по едно яйце на ден на празен стомах). В крайна сметка това води до интензивност на кръвообращението в органите на животното, отговорни за продължаването на рода. Пъдпъдъчите яйца имат по-богат витаминен състав от кокошите яйца, а протеинът им е по-пълноценен.

В редки случаи кучето може да изпита индивидуална непоносимост и хранителна алергия към този продукт. Симптомите ще бъдат забележими почти веднага. В областта на предсърдията и слабините се наблюдава зачервяване, кучето се чеше. Следователно е необходимо този продукт да се въвежда в диетата на кучето постепенно, поне през дни, като се наблюдава реакцията на организма, за да се гарантира, че тялото реагира нормално или алергията е причинена именно от него.

При често хранене на кучето с яйца може да се появи повишено образуване на газове. Това ще бъде особено забележимо, ако домашният любимец не живее на навън, а с вас вътре. Всеки, дори най-полезният продукт, ако се използва неправилно, може да причини сериозно заболяване при кучето. Яйцата съдържат достатъчно количество холестерол и ако те се предлагат на домашния любимец по-често от препоръчителното, тогава излишъкът от холестерол в организма може да причини запушване на кръвоносните съдове.

Суровите яйца могат да съдържат бактерии, които могат да причинят такова сериозно заболяване като салмонелоза. Понякога можете да чуете твърдението, че от яденето на сурови пъдпъдъчи яйца е невъзможно да се хване салмонелоза, тъй като пъдпъдъците не са податливи на това заболяване поради високата температура на тялото. Но това твърдение е неправилно. Пъдпъдъците също могат да се разболеят от пуллороза (заболяване от групата на салмонелозата). Поради тази причина много ветеринарни лекари не препоръчват да се дават сурови яйца на кучетата.

Но от друга страна, кучетата имат къс стомашно-чревен тракт и висока киселинност, в резултат на което са по-устойчиви на салмонела от хората.

Развалени яйца са опасни за кучето

Често можете да чуете, че на кучетата не трябва да се дават сурови яйчени белтъци, тъй като те съдържат протеин като авидин, който не позволява на тялото да абсорбира биотин (витамин от група В), глюкоза и аминокиселини. Недостигът на биотин води до загуба на козина при кучето и възпаление на кожата.

Но от друга страна, суровият яйчен белтък е много важен за растежа на клетките и насърчава метаболизма на мастните киселини. Всъщност яйченият белтък може да причини липса на биотин само ако кучето изяде огромно количество сурови яйца. Освен това яйченият жълтък, както и продукти като моркови и черен дроб, компенсират този дефицит. Въпреки това, за да сте сигурни в здравослоните ползи на яйцата, предлагайте ги на вашия любимец в сварен вариант.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати