Породи кучета, които помагат на хора с психични проблеми

Породи кучета терапевти

Има една особена част кучета-терапевти, които подпомагат хора с аутизъм, шизофрения, депресия, посттравматичен стрес и различни други психиатрични заболявания. Тези кучета са специално тренирани да усещат настроенията и емоционалното състояние на собствениците си.

Основната им задача е да поддържат емоционалното състояние на своя собственик и да изпълняват задачи, които човекът не може да изпълни. Наскоро в Интернет беше популярен един клип на жена с обсесивно-компулсивно разстройство, чието куче успява да прекъсне кризата ѝ и да я успокои.

Такива задачи не мога да бъдат изпълнени от всяко куче. За целта се изисква специален тип темперамент. Кучето-терапевт трябва да е социално, да изпитва удоволствие от общуването с хора. То трябва да е изключително интелигентно куче, за да може да бъде добре дресирано. Да е надеждно, за да не се разсейва лесно. И много други качества.

По-долу сме подбрали породи кучета, които помагат на хора с психични проблеми.

Пудел

Това е може би най-добрата порода за куче-терапевт на хора с психични проблеми. Те са изключително интелигентни и готови да угодят на стопаните си. Затова и лесно се поддават на дресировка.

Те са идеални за хора с депресии и паник атаки, защото усещат бързо и лесно промените в настроението на своите стопани. С подходящото обучение, те могат лесно да предотвратяват или помагат в случай на криза.

Лабрадор

Лабрадор

Лабрадорът е едно от най-разпознаваемите кучета, когато става въпрос за водачи. Неговата интелигентност и темперамент го правят изключително подходящ и за хора с психични проблеми. Лесно се адаптират и са социални, което прави общуването с тях лесно.

Те са изключително лоялни кучета и готови да задоволят желанията на собственика си. Изключително спокойни, те са много подходящи за деца с аутизъм или синдром на дефицит на вниманието, както и за възрастни с депресия или шизофрения.

Хаванска болонка

Тези малки и невероятно сладки кучета са лесни за дресировка и се славят с дружелюбен темперамент. Много са подходящи за хора, страдащи от депресия. Те обичат да играят и са много любвеобилни - обожават да се гушкат в стопаните си. Лесно се привързват и свикват с хората около тях. Оттам нататък бързо долавят промените в настроенията и се нагаждат към тях. Поддават се на дресировка бързо и лесно, което ги прави един от идеалните варианти за хора с психични проблеми.

Миниатюрен шнауцер

Също любвеобилна и енергична порода кучета, които обожават да са около хора. Много са подходящи и за семейства с деца. Лесно се подчиняват на заповеди, които ги прави лесни за обучение. Нуждаят се от чести разходки и питателна храна.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кинг-чарлз шпаньол

Подобно на Хаванез и тази порода обожават да се гушкат и това ги прави много подходящи за хора с депресии и посттравматичен стрес, например. Те са любвеобилни и в същото време достатъчно интелигентни, за да се поддават на дресировка. Имат добра интуиция и могат да бъдат от голяма полза за своите стопани.

Немска овчарка

Това е породата, която е родена да бъде куче-водач. Подобно на пудела, те са изключително интелигентни, което ги прави лесни за обучение кучета. Също така са дисциплинирани и се привързват лесно и бързо към стопаните си. Имат силно развито желание да служат. Хора, които страдат от тревожност или обсесивно-компулсивно разстройство, могат да подобрят или регулират състоянието си успешно с домашен любимец немска овчарка. С подходящото обучение те лесно ще долавят промените в настроенията и могат дори да предотвратяват паник атаки.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати