Бурбонски Брак

Бурбонски брак
Снимка: bdbca.org

Сред породите кучета най-старите са молосите, които съпровождат човека от най-древни времена, оказвайки му помощ в животновъдството, както и ловните породи кучета - неизменен спътник на ловците в преследването на дивеча.

Съвременните породи ловни кучета са наследници на древните ловни породи, благодарение на които човекът е осигурявал месната храна на трапезата си. Ловните кучета са наистина една невероятно разнообразна група, от която животните с големина и ловни възможности са се специализирали за лов на различни видове дивеч.

Сред тях славата на най-добрия ловец на пъдпъдъци си е спечелил Бурбонският брак. Тази порода е рядка и включва силни и мускулести кучета. Покорни и бързи, те могат да бъдат и доста нетърпеливи. Всичко това подсказва интересни животни, които имат дълга история и чудесни възможности и заслужават да бъдат опознати.

Поява на породата Бурбонски брак

Тази порода има стара и дълга история и тя може да бъде проследена. Ще ни отведе чак до 1598 година, когато през ренесансовата епоха е направено първото описание на това куче. То принадлежи на италианеца Улис Алдрованди, направено в книгата му Естествена история. Там авторът представя петнистото куче, което той именува Куче от Бурбон.

Ясно е, че описанието ни отвежда към родината на породата, а това е Франция. Все пак не може да се каже повече за точния произход на тези кучета. Според специалистите това е една от най-старите породи с къс косъм. Предполага се, че началото е поставено от испански и френски ловни кучета, но не се отхвърля вероятността да е резултат от смесване на редица породи местни екземпляри.

До ХХ век Бурбонският брак е бил фактически непознат извън родната си Франция. Чак през тридесетте години на века започва да набира популярност на стария континент. През 1925 година е създаден първият клуб на любителите на това животно, но той прекратява дейността си след ІІ световна война.

Около 1970 година породата е заплашена от изчезване, но животновъдите се заемат с нейното възстановяване. Този процес все още продължава да тече.

Характеристика на породата Бурбонски брак

Има две основни физически качества на породата Бурбонски брак, които са от традиционно значение на животновъдите. Това са естествено късата опашка и оцветяването на козината в люляково. За да се подобрят шансовете тези черти да бъдат унаследени, съществува строг стандарт на развъждане.

Така бива въведен строг критерий, което е предпоставка за сравнително малката численост на породата пред вековете. С течение на времето и с вноса на редица европейски ловни кучета, числеността на породата става все по-ограничена.

Бурбонският брак е мезоморфен, бракоиден тип, по-дребен и компактен от другите бракоиден тип кучета. Излъчва твърдост и сила, но е елегантно животно. Походката му е със средна крачка, галопът е твърд и гъвкав. Прилича на курцхаар. Също на пойнтер.

Главата на кучето от Бурбон е солидна, със заоблен череп. Носът е прав, леко извит. Муцуната му е здрава, конусовидно оформена. Има яки челюсти. Цветът на носа трябва да бъде в синхрон с оцветяването на козината. Това изключва черен нос.

Очите му са кръгли, лешникови или кехлибарени на цвят. Ушите му са дълги, леко завити, носи ги отпуснати покрай бузите. Ако бъдат поставени в опънато състояние, ще стигнат гърлото му.

Буронски брак прилича на курцхаар

Тялото му е с квадратна форма. Прави впечатление силният и мускулест врат, лекото увисване на кожата около него се приема. Кръстът му е къс и широк, слабините - леко вдигнати нагоре. Почти хоризонтално разположен и къс е и гърбът му.

Краката му са мускулести и много яки, със здрава костна структура. Пръстите на лапите са плътни, а възглавничките - твърди.

Опашката е ниско поставена и къса, така се раждат. Може да няма такава или да е най-много 15 сантиметра.

Козината на кучето също е къса, фина и гъста. На гърба е малко по-дебел косъмът. Цветовото обагряне и строго регламентирано и съществуват два варианта. Може да е кестенява, със средно количество петна, а косъмът е смесен. Като цяло оттенъкът е бледо люляково.

Другият вариант е да е опушен цветът, като да се наблюдават отделно зони, където е силно или средно напръскана и с оттенък на праскова. Цветните петна по главата са позволени от стандарта, ако са съвсем дискретно разположени и ако цветът на очите е хармоничен.

Мъжките екземпляри са по-големи. Стигат 51 до 57 сантиметра височина и от 18 до 25 килограма тегло. Женските са 48 до 55 сантиметра и от 16 до 22 килограма.

Характер и поведение на Бурбонски брак

Според собствениците на тези животни те са твърди и със спортсментски дух. Бързи са и имат отлично обоняние. Конструкцията на тялото им позволява бързо да сменят посоката и да се движат отлично на труден терен, като редуват бързи преходи с тръст. Много са маневрени и стабилни.

Кучето е добре балансирано, интелигентно, с гъвкав характер и без излишна нервност.

Независимо, че породата се определя като добродушна, трябва да се има предвид, че това е преди всичко работещо куче. В последно време повечето екземпляри се закупуват като придружител, тоест домашно куче, което говори за тяхната приспособимост и потвърждават, че са подходящи за домашни любимци.

Разбират се добре с членовете на семейството и стават много привързани към тях. Зависимостта им може да стане толкова силна, че да изпитват тревожност при раздялата със стопаните и това може да стане проблем, ако хората често отсъстват или пътуват много.

Кучето се разбира добре с други домашни кучета и се държи добре в компанията им. Агресията им, която е вродена, може да бъде овладяна добре с правилна социализация. Трябва да се внимава, когато това животно е близо до котки, птици или гризачи, защото ловният му инстинкт му казва да ги гони.

Животните се непретенциозни. Нуждаят се само от изчеткване два пъти в седмицата и почистване на ушите. Разходките обаче трябва да бъдат постоянни, добре е да се дава възможност на кучето да ловува понякога, ако е домашен любимец. Къщата с широк двор е добра възможност да бъде отглеждано, но апартаментите са твърде ограничени като пространство за него.

Обучение и възпитание на Бурбонски брак

Кучета бурбонски брак
Снимка: photo-graphe/pixabay.com

Това е куче, което лесно се тренира. То е интелигентно, послушно и иска да угоди на стопанина си. Щастливи са да следват инструкции и рядко създават проблеми. По инстинкт са ловци и нямат нужда да бъдат обучавани как да ловуват.

Положителните техники за обучение на кучето са подходящи, както и помощни средства като играчки, лакомства и други. Наказанието не води до добри резултати с това животно.

Здравословен статус на Бурбонски брак

Повечето кучета от породата са здрави и енергични животни. Все пак в ранните си младежки години те имат някои здравословни проблеми.

Едно от честите оплаквания е инфекцията на ушите при кучетата. Тъй като те висят надолу, има вероятност да се развият някои неприятни проблеми. Затова почистването е регулярно.

Клепачите им са под ъгъл и водят до очен дискомфорт, както и до някои инфекции. Понякога се налага коригираща операция за фиксиране формата на клепача.

Дисплазията на тазобедрената става е заболяване, характерно за всички представители на кучешкото семейство. Най-добрата превенция е размножаване от доказани родители.

Някои екземпляри страдат от белодробна стеноза. Тези животни не бива да се отглеждат.

Подуването на стомаха е характерно също за всички породи и се коригира чрез хранителната диета.

Хранене на Бурбонски брак

Адаптираното хранене на Бурбонския брак е добър избор, който ще даде всички нужни хранителни вещества, витамини, фибри, антиоксиданти и минерали на домашния питомец.

Готовата фабрична храна е съобразена с потребностите на средните по размер животни и отговаря на всички нужди на кучето. Ако изборът на стопаните е естествена, домашно приготвена храна, то тя трябва да бъде обогатена допълнително с необходимите хранителни добавки.

При правилно отглеждането кучетата от тази порода достигат средна продължителност на живота от 13 до 15 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати