miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Грижа за болно куче

Грижа за болно куче

Грижа за болно куче

Както и всички животни, кучетата също боледуват понякога. Вие сте длъжни да се погрижите за тях като отговорен стопанин и своевременно да се обърнете към ветеринар, който да прегледа питомеца ви, ако нещо ви притеснява. Разбира се има и леки здравословни проблеми при кучетата, които спокойно можете да лекувате и сами в домашни условия.

Как да разпознаем, че кучето е болно?

1. Ежедневно наблюдавайте поведението на животното

Можете дори да записвате накратко своите наблюдения, ако за първи път имате домашен любимец и не сте свикнали все още с постоянните грижи, които изискват кучетата.

Подобен кратък ежедневник може да е много полезен за поставянето на диагнозата, тъй като така при евентуален проблем, ще може да опишете точно по кое време и как са се развивали симптомите. Ако те са леки, тогава спокойно можете да се консултирате със специалист и само по телефона.

2. В случай на по-сериозна опасност, веднага потърсете специалист

Има някои симптоми при болното куче, които ви сигнализират че веднага трябва да потърсите медицинска помощ, а именно:

- Загуба на съзнанието;

- Обилно кървене;

- Употреба на токсични вещества;

- Неконтролируемо повръщане и/или диария при кучето;

- Счупване на кост;

- Затруднено дишане;

- Конвулсии;

- Нови или повтарящи се симптоми на куче, които има някакво хронично заболяване (например диабет и други);

- Силно подуване на лицето, очите или гърлото.

3. Консулатция с ветеринаря

Преглед при ветеринар на кучето

Някои симптоми предизвикват дискомфорт при кучето и могат да са признак на някакво заболяване, което изисква необходимото лечение. Обадете се на специалист, за да получите съвет и какво е необходимо да правите при следните симптоми:

- Спазми, които продължават над 1 минута;

- Краткотрайно повръщане или диария, които продължават повече от един ден;

- Повишена температура;

- Липса на апетит при кучето повече от ден;

- Затруднена дефекация;

- Силна жажда;

- Болка при движение;

- Внезапно подуване в различни части;

- Всякакви други странни симптоми, които не са характерни за вашето куче.

Лечение в домашни условия

Лечение на куче у дома

1. Не хранете кучето, ако има повръщане и диария. Питомците, които са над 6 месеца и имат тези симптоми, но преди това са били здрави, трябва да бъдат на кучешка диета за срок до 24 часа. В този период любимецът ви ще трябва само да пие много течности, за да не се обезводни.

2. Започнете с лека диета за 1-2 дни, а именно след 24 часовото гладуване. След това се предприема захранването на болното куче с лека храна, ако състоянието се е подобрило и видимо кучето се чувства по-добре.

Препоръчва се храната да не е тежка в началото и постепенно да се увеличава за 1-2 дни. Можете да давате на питомеца си домашен кашкавал, кокошка (но без кожата), варено говеждо месо. Също така, можете да добавите към диетата обикновен варен ориз.

За всеки 4-5 килограма на любимеца си вие трябва да му давате по 250 г от приготвената храна и така 4 пъти на ден, тоест за толкова порции.

3. Ограничете за известно време физическите натоварвания. Болното куче се нуждае от почивка, а това значи че няма нужда от кучешки тренировки и активни игри, като именно затова ще се наложи да се въздържайте от това за известно време.

За целта просто извеждайте кучето на разходка, но не му позволявайте да играе. Това е много важно за бързото възстановяване на любимеца ви.

4. Обърнете внимание на дефекацията и уринирането. Оценете макроскопски (цвят, форма, мирис, количество) на изпражненията, както и дали кучето уринира болезнено.

Не наказвайте кучето си, ако се е изпуснало в дома ви. Все пак помнете, че сега то се чувства зле и е болно, а и освен това не може да ви обясни точно, какво го боли. Подобни неща се случват и трябва да се примирите с това.

5. Винаги внимателно следете за състоянието на вашето куче и неговото самочувствие. Ако провеждате лечение на болно куче у дома, това ще ви е напълно възможно.

Симптоми на болното куче

Така ще можете още в ранните стадии на болестта да забележите първите симптоми, което е особено важно при някои патологии, при които навременната диагностика и лечение са от изключително значение.

Ако ви се налага да отсъствате за 1-2 дни, тогава помолете вашите близки да наглеждат питомеца ви и да се грижат за него. Ако нямате тази възможност, тогава можете да се възползвате от услугите на ветеринарните клиники, където заедно с това ще може да се направи профилактичен преглед и да се установи, какво е здравословното състояние на животното.

Грижете се за вашето куче и винаги обръщайте внимание дори на най-малките на пръв поглед промени в поведението на кучето.

Ако нещо ви притеснява, не се тревожете да се свържете с ветеринар, който да прегледа питомеца ви и да назначи необходимото лечение според състоянието му в момента и ред други фактори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати