Как да научите кучето на хигиенни навици

Малките кучета имат нужда да бъдат обучени на хигиенни навици
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Много хора искат куче, но един от факторите, който ги спира, е проблемът с хигиената. Притесненията – кучето ще извършва естествените си нужди в дома или години наред, или цял живот инцидентно.

Истината е, че тези думи вероятно принадлежат на хора, които не са успели добре да научат кучето си на хигиенни навици. А това е едно от първите неща, които трябва да започнете, щом приютите новия си домашен любимец. Важно е да прекарате достатъчно време, защото по този начин животното ще възприеме исканията ви по-бързо.

Добре е обучението на кученцето ви да започне не навън, а на кучешки памперс. Струват стотинки и се продават във всеки зоомагазин. Снабдете се с няколко, защото в началото има голяма вероятност кучето да ги разкъсва на малки парченца.

Опитайте се да направите това кътче уютно за него и го създайте още в първия ден на кученцето в дома ви. Сложете там играчки и се опитвайте да го слагате върху него. В случай че забележите, че кучето ви се е изходило другаде из дома ви, му се скарайте – доближете муцунката върху мястото, а след това го закарайте върху памперса и го поставете там.

В началото не сменяйте памперса всеки път, в който кученцето ви се изпишка на него – оставете го, за да се ориентира по миризмата, че това е правилното място, на което животното да върши нуждите си.

Не позволявайте на кучето да пишка вкъщи

Не бива да използвате единствено този метод обаче, защото така в дългосрочен план рискувате животното да пишка единствено в дома ви. Важно е да го научите, че това е начинът, а в момента, в който то има всички кучешки ваксини, започнете да го извеждате навън. В началото то няма да се ориентира какво точно се случва, затова имайте предвид, че може да прекарате повече време навън.

Проявете търпение – разхождайте се, докато кученцето се изпишка. Вадете го по няколко пъти на ден. Всеки път, в който животното се изходи в дома ви, го порицайте, но без да го удряте, без да му крещите и без да бъдете груби. Приучаването на кучето към хигиенни навици няма да се случи в рамките на ден или на седмица, затова се подгответе с търпение, при нужда – приберете килимите, а когато ви няма, оставяйте животното в стая, която сте обособили за целта – премахнали сте килимите или няма мека мебел.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати