Особеностите, които трябва да знаете за дребните породи кучета

Джак ръселът е дребна порода куче

Съществуват различни породи кучета, според които любимците са с различна големина, цвят на козината, дължина, характер. Що се отнася до първия критерий, съществуват едри и дребни породи кучета.

Малко сладко пале, което прилича повече на играчка, отколкото на животинче и което ще порасне още съвсем малко, или голям приятел, който да ви надмине на височина, когато се изправи – вие избирате.

Ако ви предстои избор на куче и обмисляте то да бъде дребна порода, ето някои особености на дребните породи кучета.

Дребни кучета са всички, чието тегло не надвишава 10 кг, когато са достигнали зряла възраст. Те се делят на 3 групи: дакели, декоративни кученца – чихуахуа, пекинез, пинчер и други, териери – фокс териер, йоркширски териер, джак ръсел териер и т.н.

Не се повеждайте от малкия им ръст, някои от тях са по-опасни от по-големите си приятели. Много от тези кучета са изключително енергични, силни и издръжливи. Средната продължителност на живота при дребните породи е около 15 години.

Особеност, за която трябва да сте подготвени при тях, е смяната на зъбите, която се случва в периода между 4-6 месеца. Трябва да се консултирате с ветеринар и да подберете храната през този период. Важно е тя да бъде съобразена със смяната на зъбите, за да не се получи деформиране на захапката, а и на самите зъби.

Заради прекалено много енергия, която дребните породи имат, е възможна преждевременна загуба на тегло и дехидратиране. Ето защо, трябва да се погрижите животното да получава достатъчно подходяща за вида си кучешка храна, вода и внимание. Те са си малки по принцип и няма нужда от загуба на още килограми. Тя би могла да се окаже много опасна.

Дребното куче е по-компактно

Ако искате нещо малко, сладко и пъргаво да подскача около вас и да се грижи за усмивката ви след тежък ден, дребните породи кучета са за вас. Истинското удоволствие е да ги отглеждате вкъщи, особено ако живеете в апартамент. Той и без това не е подходящ за голям домашен любимец, още една причина да си вземете дребосък.

Проучете породата, която провокира интереса ви и посетете най-близкия зоомагазин. Някое кученце очаква носия си стопанин. Подарете му топлина, грижа и любов.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати