Най-често срещаните поведенчески прояви на непокорство при котките

Най-често срещаните поведенчески прояви на непокорство при котките

1. Избягване на котешката тоалетна

Случва ли се вашата писана да обявява бойкот на предоставената си тоалетна? Най-вероятно не харесва гранулите (някои марки използват ароматизанти, неприятни за животното) и е добре да смените марката с непарфюмирана такава. Почиствайте редовно тоалетната и поставете допълнителна тоалетна на спокойно място вкъщи.

2. Впръскване на урина, маркиране

Обикновено котките го правят, за да отблъснат други себеподобни. Това важи и за ситуации на конфликт с друго животно, когато се чувстват несигурни или са в търсене на партньор. Резките промени в домакинството също могат да доведат до тази нежелана проява. Съветваме ви да кастрирате животните си, за да изключите половия фактор. За почистване на петната препоръчваме ензимните почистващи средства.

3. Драскане

Любима дейност на котките. Дали го правят на игра, за разтягане, точене на нокти или маркиране на територия, в крайна сметка покъщнината ви е тази, която отива на кино. Решението е в поставяне на специални драскала, които да са достатъчно стабилни, за да не паднат, когато котката се опитва да ги използва. Поканете котето на съответното място с лакомство, играчка или му покажете собственоръчно какво трябва да прави.

4. Играчка-плачка

Ще различите кога котето ви захапва закачливо и кога демонично се опитва да откъсне парче месо от ръката ви. Агресията у котето може да е поради липса на достатъчно играчки – добре е да ѝ предоставите фалшива мишка например. Закачена хартиена торба може да е източник на дълги часове забавление за писаната. Не окуражавайте малкото коте да хапе и драска при игра, защото така ще свикне, че му е позволено и с нарастването на зъбите и ноктите приятните усещания ще се превърнат в болка.

Най-често срещаните поведенчески прояви на непокорство при котките

5. Компулсивни разстройства

Може да ви се стори странно, когато котката ви с часове повтаря една и съща дейност отново и отново... и отново. Често се случва поради скука. При някои невротични състояния обаче ветеринарната помощ е наложителна, като например продължителни блъскания на глава в стената и т.н.

6. Хиперактивни са през нощта

Купонът за котките започва в мрачните часове на денонощието. Планирайте внимателно режима им на хранене, за да не чуете гладен вой в 3 сутринта. Играйте си с котето вечер, докато се измори, и го нахранете преди лягане. Не го карайте да свиква, че му обръщат внимание, когато търчи и мяука из жилището посред нощ – така го окуражавате да продължава.

7. Мяукане

Възрастни котки не мяукат една на друга. Това е начинът на комуникация на животинчето ви с вас – знак на поздрав, повик за храна или внимание. За да го отучите от този неприятен навик, не му угаждайте – изчакайте да се успокои и тогава го нахранете/погалете. Ако мяукането продължава дълго време, възможно е да е знак за заболяване, затова уведомете ветеринарния си лекар.

8. Притеснение, когато останат сами

Най-често срещаните поведенчески прояви на непокорство при котките

Котката е социално животно и свиква с присъствието на човек около себе си. Оставяйки я сама, без надзор, рискувате покъщнината си да бъде унищожена, или пък съседите да случат мяуканията ѝ цял ден. Борбата с притеснението намира добро решение в това да оставяте любимите ѝ играчки и преди излизане да си поиграете достатъчно с нея, за да се умори и да почива през целия ден.

9. Почистват се непрекъснато

Това може да е знак за обсесивно компулсивно разстройство. Почистването действа успокояващо на животното, но продължителното близане може да нарани кожата им. Огледайте тялото за възможни кожни раздразнения. Ако става въпрос за стрес, например промяна в рутината или ново животно вкъщи, обърнете ѝ внимание индивидуално, за да я окуражите да се справи.

10. Агресия

Ако забележите знаци на агресия – разширени зеници, съскане, плюене, ръмжене, скована поза, бясно махане с опашка или присвити назад уши, консултирайте се с ветеринаря си за тази рязка промяна в поведението. Не се доближавайте до животното, дори да чувствате, че трябва да го успокоите. Вашето което не е лошо, просто преминава през фаза на страх или притеснение.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати