miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Бурманска Котка

Бурманска Котка

Нина 2Нина 2
Новак
345149
Бурманска Котка
Снимка: Catster.com
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Бурманска Котка често се бърка със Свещена Бирманска Котка заради наименованието, но всъщност това са две напълно различни породи. Бурманска Котка е с игрив нрав и обича да се забавлява, така че ако търсите спокоен домашен любимец, тази порода не е за вас.

История на Бурманска Котка

Историята на произхода на Бурманска Котка започва в Мианмар. Котката на чиято основа е селектирана Бурманска Котка, е била носител на редкия ген, отговорен за оригиналния цвят на козината. През 30-те години на миналия век доктор Джоузеф Томпсън от Сан-Франциско получил като подарък, донесен от Мианмар, малко котенце, което кръстил Уонг Мау. Главата му била с кръгла форма, добре изразени скули и големи кръгли очи, а цветът бил толкова необикновено наситено кафяв и толкова различен от всички останали цветове, че докторът си поставил за цел да създаде нова порода котки.

За постигането на целта той създал програма за селекция, като привлякъл цяла група учени от Калифорнийския университет. За регистриране на породата се изисквали три поколения чистокръвни представители и групата учени работила няколко години по този въпрос, докато не постигнала резултат. Стандартът бил утвърден още в средата на 30-те години на миналия век. За да се укрепи генетичния фонд на Бурманска Котка, някои представители на породата били кръстосвани със сиамски котки. Новата порода бързо се харесала и станала любима на американците, а след това и на европейците.

Стандарт на Бурманска Котка

Бурманска Котка има едра костна система, добри пропорции и невероятна копринена козина, която прелива в различни тонове на слънчева светлина, когато животното се движи. Американците на шега я наричат “тухла в коприна“, заради тежестта и грациозността й - мъжките могат да достигнат над 6 килограма тегло. Тялото на Бурманска Котка има добре развита мускулатура на крайниците, които са със средна дължина. Лапите са кръгли, опашката е средно дълга със стеснен връх. Гърдите са широки, ушите са широки в основата и закръглени при върха, леко наведени напред. Очите на Бурманска Котка са големи и кръгли, с красив златист цвят.

Козината на Бурманска Котка е много мека и къса, като кадифе. Тя може да бъде 4 вида: тъмен корпус с наситено кафяв цвят, като долните части на тялото са в по-светъл нюанс; сребристо-син, с бежаво и тъмно сиво; сребристо-розова; шампанско – топъл медено-бежав цвят със златисто. Допустими са и червеникав, кремав и петнист вариант за европейските представители на породата.

Грижи за Бурманска Котка

Късата козина на Бурманска Котка няма нужда от прекалено много грижи. Достатъчно е да сресвате два или три пъти седмично тази красива котка или да минавате по козината й с влажна кърпа за отстраняване на излишните мъртви косъмчета. Тъй като Бурманска Котка обича да играе, е добре да й осигурите достатъчно играчки, за да не скучае, докато ви няма. Въпреки че Бурманска Котка ще иска винаги да спи в леглото ви, е добре да си има кътче, което да е само нейно, където да може да се чувства защитена и спокойна.

Обучение на Бурманска Котка

Бурманска Котка е много интелигентно животно, което лесно може да бъде обучено да изпълнява елементарни команди. Тя може да бъде научена да прескача през обръч, но не и да ви носи пантофите, тъй като Бурманска Котка предпочита да играе, а не да се подчинява. Дори да знае командите, тя може да откаже да ги изпълни, защото е в настроение за игри.

Хранене на Бурманска Котка

Поради проблеми със зъбите твърдата висококачествена храна подпомага почистването на налепите и е препоръчително котките от тази порода да се хранят с гранулирана храна. Може да храните Бурманска Котка с натурални продукти, но е добре те да са висококачествени, без консерванти, които ще увредят здравето на котката. Всички видове месо без овнешко, свинско и гъше са подходящи за Бурманска Котка. Кисело мляко, извара, нискомаслена сметана могат да допълнят менюто й, както и сварен ориз, твърдо сварени яйца, различни видове зеленчуци - сварени и сурови.

Заболявания на Бурманска Котка

Бурманска Котка
Снимка: Catster.com

Бурманска Котка е предразположена към гингивит и е желателно да се подлага на периодични стоматологични прегледи.

Новородените котета страдат от деформация на черепа, възможни са повишен очен секрет и дихателни проблеми, заради късата муцуна. Бурманска Котка може да страда от кардиомиопатия, което може да бъде причина за ранната смърт на котките от тази порода.

Любопитни факти за Бурманска Котка

Тази порода котки е изключително силно ориентирана към хората и изгражда силна връзка с тези, които се грижат за нея. Бурманска Котка има игрив нрав и обича да се забавлява. Изпълнена е винаги с добро настроение и енергия. Бурманска Котка обича да скача по високи шкафове и да прави всевъзможни неща, за да привлече внимание. Много е упорита и постига целите си. Бурманска Котка използва мяучене с различни тонове, за да бъде правилно разбрана, но като общо не е никак шумна.

Въпреки, че са много игриви, тези котки също така обичат топлината и уюта на коленете на стопаните си. Изискват да им се обръща много внимание и се отблагодаряват с обич и преданост.

Бурманска Котка лесно намира общ език с хората и останалите животни. Тя е много предана на стопанина си и семейството му, за нея човекът е най-важен.

Тази преданост я прави да прилича повече на куче, отколкото на котка. Бурманска Котка ще ви придружава навсякъде вкъщи и ще взима участие в работата ви. Много добре се разбира с деца и с удоволствие играе с тях, като прощава невнимателните им движения и цялото детско любопитство.

Недостатъци на Бурманска Котка

Бурманска Котка е склонна към депресия, ако бъде оставена сама за дълго време. Тя може също така да изпадне и в нервна криза, ако дълго време е сама, и да започне да нанася щети на интериора ви. Затова се препоръчва да вземете още една котка от тази порода, ако ви се налага да отсъствате от дома си за дълго. Бурманска Котка може да подразни прекалено нервните натури с желанието си постоянно да върви с тях, докато се движат из дома си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати