Калифорнийска сияеща котка

16.09.2017
Калифорнийска сияеща котка
Снимка: CatpageRu

Калифорнийска Сияеща котка е екзотична котка, която много прилича на миниатюрен леопард. Красивата козина и гордата осанка на Калифорнийската Сияеща котка я правят изключително атрактивно животно, което през последните години става все по-популярно като домашен любимец.

История на Калифорнийска Сияеща котка

Историята на Калифорнийската Сияеща котка започва през 80-те години на миналия век. Тогава холивудският сценарист Пол Кейси се вдъхновява за създаването на нова порода котки, тъй като разбира, че заради незаконния лов на леопарди броят на тези красиви хищници е намалял драстично. Калифорнийската Сияеща котка е резултат от специален проект за селекциониране. Този проект е имал за цел да се кръстосат различни породи котки - сиамски, британски късокосмести, абисински и американски късокосмести. Така се появява Калифорнийската Сияеща котка, която е официално призната за нова порода през 1986 година. Името на породата идва от родното място на тези котки - Калифорния, както и от красивата им козина. Тя е с тъмни петна, които приличат на птичи пера, и заради сияещия вид на котката тя е наречена така.

Стандарт на Калифорнийска сияеща котка

Калифорнийската Сияеща котка достига от 4 до 8 килограма. Котките от тази порода са с мощни мускули, а крайниците им са като на гепард - тънки и силни. Главата на Калифорнийската Сияеща котка е едра и с кръгла форма, като челото е леко издадено. Ушите са изправени, със заоблени краища. Очите на Калифорнийската Сияеща котка са големи и с форма на бадеми. Цветът на очите на котките от тази порода варира от златист до кафеникав, като понякога може дори да е светло син. Зеленият цвят на очите се смята за отклонение от стандарта.

Котките от тази порода имат мека къса козина, която е оцветена в различни нюанси. Допустими са черният, кафявият, сиво-синкавият, тъмно сиият, рижавият, златистият и сребристият цвят. По козината си Калифорнийската Сияеща котка има тъмни петна. Петната трябва да са навсякъде по тялото, като по главата, гърдите и крайниците са допустими дълги ивици. Петната по козината също варират в цветовете си - те са сребристи, златисти, рижави, черни, кафеникави. Петната във вид на люспи на риба се смятат за отклонение от стандарта на породата. Опашката на Калифорнийската Сияеща котка е с еднаква дебелина от основата до върха и е покрита с къса козина.

Грижи за Калифорнийска Сияеща котка

Калифорнийска сияеща котка
Снимка: CatpageRu

Калифорнийската Сияеща котка има нужда от просторно място, където да тича и да се катери. Тя е със силно развит ловен инстинкт и е добре да има много играчки, с които да си играе на лов. Калифорнийската Сияеща котка предпочита играчки, които имат пера, защото събуждат в нея дремещите ловни инстинкти. Козината на Калифорнийската Сияеща котка няма нужда от всекидневно разресване. Достатъчно е да разресвате веднъж седмично козината на котките от тази порода и два пъти годишно да ги къпете. Калифорнийската Сияеща котка има нужда да играе със стопанина си всеки ден и се чувства зле, когато той няма време за игри с нея.

Обучение на Калифорнийска Сияеща котка

Калифорнийската Сияеща Котка е умно животно, което с лекота възприема всичко, което поиска от него стопанинът му. Въпреки това не трябва да очаквате, че Калифорнийската Сияеща котка ще ви донася пантофите. Тя ще разбере къде може и къде не може да ходи и да се катери и въпреки това ще се опитва да наруши правилата, за да види до каква степен може да ви манипулира. Калифорнийската Сияеща котка лесно може да бъде научена да прескача обръч, да идва и да сяда. Достатъчно е да проявите търпение, да започнете обучението още от втория месец на котенцето и да го награждавате с лакомство и похвала. Обучението не трябва да продължава повече от пет минути дневно, тъй като котенцето ще изгуби интерес.

Хранене на Калифорнийска Сияеща котка

Калифорнийската Сияеща котка трябва да се храни с висококачествени сухи или консервирани храни, тъй като това е важно за развитието на мускулите й и за красотата на козината й. Калифорнийската сияеща котка може да се храни и с натурални продукти, но над 60 процента от менюто й трябва да е съставено от месо. Препоръчва се Калифорнийскта сияеща котка да се храни с пилешко, пуешко, заешко и агнешко месо. Свинското месо не е подходящо за котките от тази порода. Веднъж седмично може да се дава една сварена пилешка шийка на Калифорнийската Сияеща котка. Менюто й може да се допълва с кисело мляко, извара, нискомаслена сметана, зеленчуци, сварена и обезкостена морска риба. Не се препоръчва да храните Калифорнийската Сияеща котка с прекалено гореща или студена храна, както и с пикантна, солена, сладка и люта храна.

Заболявания на Калифорнийска Сияеща котка

Калифорнийската Сияеща котка е много здраво животно със силен имунитет. Въпреки това обаче котките от тази порода страдат от някои генетично обусловени заболявания. Сред тях са стомашните проблеми и прогресивната кардиомиопатия - сърдечно заболяване, което при някои котки е фатално, а на практика няма симптоми, по които да бъде разпознато, преди да е станало прекалено късно. Калифорнийската Сияеща котка е склонна и към заболявания на отделителната система, както и към проблеми с очите.

Любопитни факти за Калифорнийска Сияеща котка

Калифорнийска сияеща котка
Снимка: CatpageRu

Интересен факт е, че Калифорнийската Сияеща котка, която е създадена, за да напомня за изчезващите от планетата леопарди, всъщност представлява много малка част от мъркащите. Калифорнийската Сияеща котка е една от най-редките котки в целия свят и собствениците на животно от тази порода могат с пълно право да се гордеят с него.

Калифорнийската Сияеща котка изглежда като малък хищник, но характерът й силно се различава от външността й. Калифорнийската Сияеща котка е добра и мила. Котките от тази порода не мяучат много, затова Калифорнийската Сияеща котка е един от перфектните домашни любимци. Тя никога не проявява агресия и приема всички домашни животни, към които се държи дружелюбно. Калифорнийската Сияеща котка се държи много добре с малки деца и никога няма да прояви агресия, дори когато играят с нея доста грубо.

През 1986 година снимки на Калифорнийската Сияеща котка били поместени в престижен за онова време американски каталог с кожени палта. Цената на котките в каталога била 1400 долара за бройка, а целта на снимките била да се покаже, че дивите животни не трябва да бъдат убивани заради козината си. Въпреки скандала, който избухнал заради снимките на котките в каталога, интересът към породата стигнал до там, че някои котки се продавали за над 2000 долара.

Походката на Калифорнийската Сияеща котка е като на истински малък леопард. Предните лапи на Калифорнийската Сияеща котка са силно прегънати, което позволява тя да ходи почти приклекнала, като хищник, който се готви за атака.

Съществуват две специални разновидности на Калифорнийската Сияеща котка - Калифорнийски Снежен Леопард и Калифорнийска Кралска Сияеща котка. Снежният леопард прилича на малък сребрист леопард. Козината е сребристо сива, с тъмно сиви петна, а очите са сини. Котенцата на Калифонийския Снежен леопард се раждат чисто бели и петната се появяват като при далматинците - когато животното порасне. Кралската Сияеща котка прилича на почти изчезналия от планетата Кралски гепард. Котенцата от тази разновидност на породата се раждат напълно черни с изключение на муцуната, лапите и коремчето. С възрастта върху козината се появяват петна с форма на кристали, които са светли на цвят.

Недостатъци на Калифорнийска Сияеща котка

Сред недостатъците на Калифорнийската сияеща котка е желанието й да следва стопанина си навсякъде. Това понякога изглежда досадно, тъй като човек не може да направи и крачка, без Калифорнийската Сияеща котка да не го последва.

Почти невъзможно е да видите Калифорнийската Сияеща котка на едно място, освен когато спи. Тя кипи от енергия и постоянно тича и скача, което може да не се хареса на всеки. Калифорнийската Сияеща котка има страст към игрите, в които се прави, че напада стопанина си. Тя може да го ухапе лошо, като си мисли, че това е просто игра.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати