miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Какви са по характер белите котки?

Какви са по характер белите котки?

Какви са по характер белите котки?

Котките като цвят са много разнообразни. Може ли обаче от цвета да се предвиди характера на животното? Оказва се, че окраската, с която природата е дарила мъркащия ни любимец, може да разкаже за някои черти от неговия характер. Дали малкото ни мъркащо съкровище ще порасне игриво, кротко или раздразнително, е изписано на козината му.

Такова виждане звучи малко неправдоподобно, но отдавна, през 1872 година хората са вярвали, че съществува връзка между цвета на козината на котката и нейния темперамент.

Научни доказателства все още няма, но съвременни проучвания сред собственици на котки с различен цвят разкриват някои интересни зависимости между цвета и характера на котето.

Какво е характерно за белите котки?

Знаем, че при белите котки се проявява специален ген, отговорен за бялото оцветяване на козината, който предизвиква и някои генетични промени във вътрешното им ухо още в ембрионалния период. Поради този ген част от котките се раждат глухи.

Има и още една особеност - котките с бяла козина и сини очи страдат от глухота в още по-голяма степен, около 70-80 процента от тях поради действието на същия рецесивен ген. Много от синеоките красавици са и слепи следствие на гена.

Бяла котка

Тези особености оказват влияние върху характера и поведението на белите котки. Обяснимо те са най-чувствителни и лесно раними сред котешкото войнство. Тяхната изисканост не пречи на склонността им да защитават територията си и своята самостоятелност.

Ако бялата писана се крие и проявява недоволство при поява на външни посетители, това е заложено в цвета на козината, белите котки не обичат гостите. Те ги правят нервни и раздразнителни.

Стопаните на снежнобелите красавици знаят, че когато са сами със своите любимци, няма по-гальовни и нежни създания от тях. Те обичат да им се възхищават и приемат с достойнство всяко обожанието към тях, ако не е прекалено натрапчиво.

Бъдещите стопани на бели котки трябва да са наясно, че техните домашни любимци ще се разболяват по-често от другите, те са по-деликатни от всички останали в цветовото разнообразие, дадено от природата.

Вижте още популярни породи бели котки и идеи за имена на бели писани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати