Котките ядат ли сладко

Котките ядат ли сладко

Ако сте стопанин на домашен любимец, тогава сигурно знаете, че е много важно да храните питомеца ви правилно и балансирано. Голяма част от хората, които имат котка, се интересуват от това дали може да ѝ давате сладко - шоколад, торта, кекс или други подобни лакомства.

Интересен факт е, че котките не усещат вкуса на сладкото. Те са по-скоро привлечени от приятния и апетитен аромат или консистенцията. Често те обичат да си хапват сладолед, но и неговият вкус те не могат да оценят. По-скоро им харесва прохладата, когато го ядат в летните дни.

Преди да отговорим на въпроса могат ли котките да ядат сладко, трябва първо да разгледаме темата кога те имат нужда от захар наистина. В много редки ситуации този компонент им е необходим като лекарство, като например след тежко и продължително боледуване. Важно е обаче да разбирате, че можете да им давате сладко само след предварителна консултация с лекар.

В лечебни цели можете да давате на котката си вода със захар. При храненето на котката следните продукти обаче са напълно забранени:

- Сладкарски изделия;

- Шоколад;

- Газирана вода (някои котки много ги обичат и с удоволствие ги консумират).

С какво сладкото може да е опасно?

Сладко и котки

Както вече разбрахте, сладкото е вредно за любимците ви, особено ако се дава постоянно. Затова ако сте грижлив стопанин, не бива да ги глезите с тези изделия. Съществува мит, че котките често искат сами да ядат сладки продукти, тъй като им липсва нещо. Нека сега да разгледаме заедно, поради каква причина то е опасно.

- Затлъстяване при котка - Както и при хората, така и при животните, консумиране на захар може да доведе до излишно тегло. Това, от своя страна, може да доведе до сериозни патологии;

- Захарен диабет при котки - Котките не усещат вкуса на сладкото и могат да прекалят с количеството му, ако им го давате. В резултат на това панкреасът получава ужасно претоварване и вече не може да функционира нормално. Животът на котките, които страдат от това заболяване, се съкращава значително;

- Отравяне при котки - Най-често това се предизвиква от консумирането на шоколад в големи количества. В състава си той има компонент, който дори в минимални количества може да доведе до повишаване на артериалното налягане, учестен пулс и възбуда. В големи количества може да има летален изход. Дори малката интоксикация може да е причина за сериозни проблеми в здравословното състояние на котката, като например бъбречни, сърдечни или чернодробни заболявания;

- Слепота при котка - Любимците, които редовно ядат сладко, могат да ослепеят. Причината за това е високото ниво на захар в кръвта;

Винаги трябва да сте внимателни, когато внасяте нов продукт в менюто на котката си. Като цяло обаче ви съветваме да не приучаване питомеца ви към сладко, тъй като това може да доведе до много сериозни проблеми за животното.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати