miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Може ли котката да яде пъпеш?

Може ли котката да яде пъпеш?

Може ли котката да яде пъпеш?

Всички знаем, че котките са хищници, но означава ли това, че трябва да ядат само месо?

Котките имат нужда от фибри и витамини, намиращи се в големи количества в растенията. Тези полезни вещества могат да бъдат набавени чрез плодовете и зеленчуците.

Похапвате си пъпеш и вашето коте ви гледа умолително с големите си неустоими очи, молейки за парченце? Прочетете статията докрай, за да разберете дали може да го зарадвате с парченце.

Трябва да бъдете изключително внимателни с избора на плодове, които давате на котката си, защото някои от тях могат да бъдат отровни. Това би довело до различни храносмилателни разстройства, а понякога и до по-сериозно животозастрашаващо натравяне.

Безопасните плодове за котки включват: ябълки, круши, банани, диня, пъпеш и боровинки.

Пъпешът е един от „позволените“ плодове, но разбира се - давайте по малко от него. Имайте предвид, че всяко животно реагира по различен начин на различните храни и може да е алергично към определен вид.

Когато давате нова храна за пръв път, дори и да е в списъка на безопасните храни, винаги давайте малко количество и след това наблюдавайте реакцията на животното. Ако се появи подуване по главата и лапите, диария, кихане или друг притесняващ симптом, спрете даването на съответната храна и потърсете ветеринарно-медицинска помощ.

Пъпеш и котка

В списъка на опасните плодове за котките са гроздето и стафидите, които са токсични и за кучета. Не трябва да давате също така киви, ананас, портокали, мандарини, грейпфрути, праскови и сливи, защото могат да доведат до разстройство и повръщане.

Дори ако някои от тези плодове са ви любими и често присъстват на трапезата ви, постарайте се котката ви да няма достъп до тях и ги дръжте на безопасно място.

Въпреки че плодовете са апетитни за хората поради сладкият си вкус, имайте предвид, че котките нямат рецептори за сладко и не могат да го усетят. Това не означава, че плодовете няма да са им вкусни, а просто че няма да ги възприемат по същия начин както хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати