Как котката избира място за спане?

Някои котки обичат да спят при стопаните си

Когато в някой дом се планира взимането на коте за домашен любимец, в подготовката задължително влиза закупуването на котешко легло за новото мъркащо попълнение. Повечето стопани остават неприятно изненадани, че тяхното писанче пренебрежително отминава купуваното с толкова желание легло и спи на напълно неочаквани места. Причините за това странно поведение на котката има своето обяснение.

Дори да изглежда точно обратното, мъркащите ни питомци не спят където и да е. Те прекарват голяма част от живота си в сън и затова е много важно какво ще им послужи за спалня и къде ще се намира котешкото легло. Два фактора са определящи: мястото да бъде топло и да бъде повдигнато.

Топлото легло е важно за всички представители на семейството на котките, но за възрастните е определящо. С възрастта телесната им температура, която трябва да бъде 38-39 градуса, пада и те чувстват непрекъснат студ. За да се отпуснат и да си починат, търсят най-топлото място. Възрастна котка, мъркаща до печката, е класическа представа, чието обяснение е нейното непрекъснато желание да се стопли.

Знаем, че в природата нашият домашен питомец е перфектен ловец, който наблюдава своя територия. У дома той не забравя своите ловни инстинкти. Когато котката спи на високо място позволява да се държи контрол върху заобикалящата обстановка. На високо въздухът става по-топъл. Най-студено е на пода. Затова топлината и височината определят избора на място за съвършена дрямка.

Котката спи

Друга подробност, която има значение, е че котките не понасят течението. Затова няма начин да намерите пухкавото мъркащо кълбо свито до входната врата. Любимите места за спане на котките най-често са леглата, фотьойлите, раклите и полиците.

Има и още едно предпочитано място за котешка почивка - това са краката на стопанина. Въпреки че са си самодостатъчни и че са доста независими, писаните обичат своите хора и гледат да бъдат около тях. Те често ревнуват стопанина си от останалите обитатели на дома и когато си легнат в краката му, показват на света наоколо близостта си с любимия човек.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати