miau.bg»Статии»Коне»Здраве на Коня»Как да избегнем летния дерматит при конете?

Как да избегнем летния дерматит при конете?

Свържете се с ветеринар при съмнения за дерматит по конете

Летният дерматит по конете (от англ. Sweet itch) е преобладаващо през горещия сезон състояние, представляващо алергична реакция в отговор на ухапване на мушички от род Culicoides. Макар да не е животозастрашаващо, то е причина за дискомфорт както на животното, така и на собственика.

Болестта се експресира с кожни лезии в областта на гривата, опашката и линията на гърба. Въпросните лезии са източник на силен сърбеж, заради който конят често може да се чеше в обектите около себе си до кръв. Възникналите рани, от друга страна, могат да доведат до вторична бактериална инфекция и да влошат здравето на коня.

Ето как да се справите с летния дерматит при конете!

1. Обадете се на вашия ветеринарен лекар, за да прегледа кожния проблем на коня. Списъкът с възможните причинители на кожни заболявания е дълъг - сред водещите са гъбички (трихофития), бактерии (мокрец), паразити (въшки), както и алергични реакции към настилката в бокса, ухапване от насекоми, прахови акари и полени.

2. Използвайте репеленти срещу насекоми или инсектицидни спрейове редовно, за да намалите шанса хапещите насекоми да се доберат до животното.

3. Някои собственици закриват коня си с предпазна противонасекомна мрежеста престилка, за да ограничат достъпа на вредителите.

4. Инсталирайте вентилатор на тавана на конюшнята – злите инсекти не могат да се навъртат там, ако скоростта на вятъра е над 5 мили в час.

5. Защитете конюшнята, като завардите прозорците и вратите с комарници.

6. Изключително ефективни са маслата за локално аплициране – ароматните вещества в тях ще откажат мушиците от желанието да се приземят върху кожата на коня и да се хранят.

За да избегнете дерматит, подсигурете на конете ветровити пасища

7. Ветровитите пасища са оптималната среда в летния сезон, тъй като появата на каквито и да било насекоми би била нетрадиционна.

8. Отдалечете коня си от водоеми и дървета, където естествените популации на всички хапещи инсекти обикновено процъфтяват.

9. Не дръжте животното навън при зазоряване и затъмнение, когато е уязвим на атака от хапещи насекоми.

10. Да се разчита само на кортикостероиди като последен изход от лечението на летния дерматит при конете е глупаво – рискът от поява на ламинит при коня е висок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest